Doru Costea a vorbit cu un înalt oficial american despre oportunităţile oferite de piaţa românească

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a accentuat oportunităţile deosebite oferite de piaţa românească pentru investitorii americani într-o întrevedere avuta marţi cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, Marie Yovanovitch.
Primirea de către secretarul de stat Doru Costea a adjunctului asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, Marie Yovanovitch. (www.mae.ro)
Epoch Times România
02.11.2011

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a accentuat oportunităţile deosebite oferite de piaţa românească pentru investitorii americani într-o întrevedere avuta marţi cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, Marie Yovanovitch.

Tema predilectă a celor doi oficiali a fost Parteneriatul Strategic, cu accent pe dimensiunea sa economică.

Marie Yovanovitch a coordonat echipa americană de negociatori pentru Declaraţia comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul al XXI-lea între România şi SUA, adoptată la 13 septembrie 2011.

Potrivit MAE, discuţia celor doi oficiali s-a concentrat pe eforturile comune care trebuie întreprinse pentru punerea în aplicare a prevederilor Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, adoptată la 13 septembrie 2011, cu prilejul vizitei la Washington a preşedintelui României.

Cei doi înalţi oficiali au convenit continuarea consultărilor strânse pentru identificarea proiectelor prioritare de cooperare, pe fiecare dintre domeniile menţionate în cuprinsul Declaraţiei. Documentul marchează, în viziunea ambelor părţi, trecerea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă, calitativ superioară, trasând, totodată, liniile principale pentru consolidarea şi dezvoltarea, în continuare, a acesteia.

Secretarul de stat Doru Costea a subliniat importanţa acordării unei atenţii sporite dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, valorizată insuficient până în momentul de faţă. Oficialul român a accentuat oportunităţile deosebite oferite de piaţa românească pentru investitorii americani, exprimând dorinţa MAE de aprofundare a cooperării cu organizaţiile reprezentative din România ale comunităţii de afaceri americane.

În cadrul întrevederii a fost discutat, de asemenea, rolul României în sprijinirea proceselor de construcţie democratică în statele din Balcani, Caucaz şi Asia Centrală, precum şi din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, Marie Yovanovitch arătând că eforturile de până în prezent ale României s-au bucurat de o apreciere deosebită din partea Administraţiei de la Washington, precizează MAE.

Marie Yovanovitch ocupă funcţia de adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice din cadrul Departamentului de Stat din iunie 2011, capacitate în care gestionează relaţiile Statelor Unite cu ţările nordice, baltice şi central-europene.

Anterior ocupării acestei poziţii, Yovanovitch a fost ambasador al SUA în Armenia (2008-2011) şi Republica Kârgâzstan (2005-2008). De-a lungul carierei sale diplomatice, a activat în Ucraina (adjunct al şefului de misiune) şi la Moscova, Londra, Ottawa şi Mogadiscio.

Absolventă a Universităţii Princeton, cu o diplomă în Istorie şi Studii Ruseşti, Yovanovitch este vorbitoare fluentă de limbă rusă. A studiat la Institutul Puskin şi a obţinut un Master of Science la Universitatea Naţională de Apărare. A primit, totodată, premiul pentru „Diplomaţie în domeniul drepturilor omului” şi Ordinul Prezidenţial pentru Serviciu Remarcabil (Distinguished Service Award).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor