Donald Trump pune capăt formal aderării SUA la Tratatul Cer Deschis

Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)
A.P.
23.11.2020

După luni întregi de ameninţări cu retragerea din tratatul Cer Deschis, semnat de SUA şi Rusia, preşedintele Trump a retras oficial SUA din acord, anunţând sfârşitul efectiv al participării Americii la tratat, duminică.

Administraţia şi-a anunţat mai întâi în mai anul trecut intenţia de a se retrage, aşa cum a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, „La 22 mai 2020, Statele Unite şi-au exercitat dreptul, în conformitate cu alineatul (2) al articolului XV din Tratatul privind cerul deschis, prin notificarea depozitarilor tratatului şi a tuturor statelor părţi, privind decizia sa de a se retrage din tratat, începând cu şase luni de la data notificării".

„După şase luni, retragerea SUA a intrat în vigoare la 22 noiembrie 2020, iar Statele Unite nu mai sunt parte a Tratatului Cer Deschis”, se adaugă în comunicat.

Iniţiat în 1992 şi apoi ratificat în 2002, acordul a permis celor 35 de state membre care s-au alăturat acestuia să efectueze zboruri de observare cu preaviz scurt pentru a monitoriza operaţiunile militare ale altor ţări membre, în vederea verificării reciproce a respectării acordurilor de control al armelor.

Tratatul a permis chiar zboruri ruseşti de recunoaştere peste spaţiul aerian strict restricţionat din Washington DC - în anii trecuţi avioane Tupolev Tu-154 au zburat chiar la altitudine scăzută peste zone ultra-sensibile precum baza Andrews din Maryland, Capitoliu, Pentagon şi sediul CIA din Langley.

Înalt oficiali ai administraţiei s-au plâns la un moment dat de tratatul Cer Deschis spunând că SUA „nu obţin nimic din el”, în timp ce tratatul poate expune secretele de securitate naţională sub supravegherea Rusiei.

În mai, secretarul de stat Mike Pompeo a repetat poziţia SUA conform căreia Moscova încalcă condiţiile tratatului. În unele cazuri, Moscova a restricţionat zborurile SUA asupra zonelor sensibile din Rusia: „În timp ce Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri care sunt părţi din tratat ne-au respectat angajamentele şi obligaţiile asumate, Rusia a încălcat flagrant şi continuu tratatul în diferite moduri, de ani de zile", a spus el la momentul respectiv.

Mai îngrijorător pentru perspectiva unei noi curse a înarmării între SUA şi Rusia este faptul că tratatul de reducere a armelor nucleare, New START, se află, de asemenea, pe lista de anulare, deşi analiştii preconizează că o eventuală venire la cârma SUA a lui Joe Biden ar prelungi tratatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor