Dolarul creşte după ce se consolidează argumentele în favoarea majorării ratelor de dobândă în SUA

(photos.com)

Dolarul a crescut uşor luni, investitorii fiind cu ochii pe datele privind inflaţia de la sfârşitul săptămânii, care se aşteaptă să arate că presiunile asupra preţurilor rămân puternice, informează Reuters.

Între timp, lira sterlină a alunecat pentru a patra şedinţă consecutiv, chiar şi după ce Banca Angliei (BoE) şi-a extins sprijinul pentru pieţele financiare.

Datele din SUA, care urmează a fi publicate joi, ar trebui să arate că inflaţia globală a ajuns la o rată de 8,1% pe an în septembrie, dar în scădere de la 8,3% în august. Se aşteaptă ca inflaţia de bază să crească la 6,5%, de la 6,3% anterior.

Şomajul a scăzut în mod neaşteptat, iar economia americană a creat mai multe locuri de muncă decât se preconiza în septembrie, potrivit datelor prezentate săptămâna trecută. Acest lucru a dus la creşterea randamentelor obligaţiunilor, deoarece comercianţii şi-au mărit pariurile că Rezerva Federală va majora ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază în noiembrie, pentru a patra şedinţă consecutiv.

Sean Callow, strateg valutar la Westpac, a declarat că datele şi creşterea randamentelor ca răspuns au fost o "combinaţie robustă pentru dolar".

"Este o dovadă în plus că economia americană nu se prăbuşeşte. Nu face decât să alimenteze ideea că Federal Reserve (Fed) va petrece următoarele trei săptămâni spunând acelaşi lucru despre ratele dobânzilor", a menţionat el.

Indicele dolarului american a crescut luni cu 0,33%, la 113,18, de la minimele de săptămâna trecută, în jurul valorii de 110, şi se apropie din nou de maximul ultimilor 20 de ani de luna trecută, de 114,78. Euro a scăzut cu 0,4%, la 0,9692 dolari.

În Marea Britanie, Banca Angliei a încercat să atenueze îngrijorările legate de sfârşitul schemei sale cumpărare de achiziţii de obligaţiuni urgent.

Pieţele britanice au intrat în picaj la sfârşitul lunii septembrie, după ce guvernul a dezvăluit un plan de reducere a taxelor şi de creştere a împrumuturilor. Lira sterlină s-a prăbuşit, iar Banca centrală a fost nevoită să intervină pentru a susţine pieţele de obligaţiuni.

BoE a declarat luni că este pregătită să cumpere obligaţiuni de până la 10 miliarde de lire sterline (11,07 miliarde de dolari), dublu faţă de limita anterioară. De asemenea, a creat o nouă schemă pentru a ajuta băncile să aibă acces mai uşor la numerar.

Lira sterlină a scăzut pentru a patra şedinţă consecutiv, în ciuda mişcării BoE. Ultima dată a scăzut cu 0,42%, la 1,1046 dolari, deşi a rămas mult peste minimul record din 26 septembrie, de 1,0327 dolari.

Tensiunile geopolitice şi preţurile mai mari ale petrolului au provocat, de asemenea, o nouă tulburare cu privire la creşterea economică, împingând investitorii înapoi spre dolar.

Rusia a bombardat Kievul şi alte oraşe ucrainene cu rachete ca răspuns la o explozie care a lovit singurul său pod către Crimeea. Rubla rusească a scăzut la 63 pe dolar pentru prima dată din 7 iulie.

Dolarul australian a scăzut la un minim al ultimilor 2-1/2 ani de 0,6829 dolari, în timp ce dolarul verde a crescut. Banca de Rezervă a Australiei a majorat săptămâna trecută ratele dobânzilor cu mai puţin decât se aştepta, ceea ce a sporit presiunea asupra monedei. Ratele mai mari ale dobânzilor atrag de obicei investitorii spre activele unei ţări.

Yenul japonez a suferit puţine modificări după ce a alunecat spre nivelurile care au determinat intervenţia autorităţilor pentru a-l susţine luna trecută. Ultima cotaţie a yenului a fost de 145,49 pentru un dolar.

Pieţele chinezeşti s-au redeschis după o vacanţă de o săptămână. Yuanul a deschis la 7,10 pe dolar înainte de a aluneca la 7,1487.