DOCUMENTAR - Fragmente din interviul acordat de Victor Ponta cotidianului Wall Street Journal

Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.05.2012

Premierul României, Victor Ponta, a acordat un interviu cotidianului Wall Street Journal, în care a dat asigurări că noul guvern va respecta limite stricte de cheltuieli, încercând în acelaşi timp să dea un nou impuls creşterii economice.

Vă prezentăm fragmente din interviu.

The Wall Street Journal: Cum aţi descrie principalele diferenţe dintre dumneavoastră şi predecesorul dumneavoastră în ceea ce priveşte politica economică?

Ponta: Există multe politici economice pe care trebuie să le implementăm - în primul rând vrem să ne concentrăm pe restartarea economiei şi pe susţinerea investitorilor privaţi, pentru a putea crea locuri de muncă în România.

Măsurile de prudenţă financiară trebuie completate cu măsuri care să susţină companiile private - şi suntem de acord cu afirmaţiile făcute de mulţi actori din sectorul privat în trecut, când au criticat fostul guvern pentru lipsa de flexibilitate.

Începând din 2009, România a pierdut aproape 30 de poziţii în Indexul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri...  Vrem să susţinem economia şi mediul privat de afaceri prin măsuri care să ducă la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Vrem să relaxăm impozitarea muncii şi să ne consolidăm relaţia cu comunitatea de afaceri.

WSJ: Cum văd cetăţenii români măsurile de austeritate?

Ponta: Există riscul ca unele persoane să creadă că fostul guvern a fost victima lipsei de popularitate a unor măsuri de austeritate dure, dar necesare. Este o percepţie greşită şi profund influenţată. Guvernul a căzut pentru că a adoptat o serie de decizii greşite asupra cărora nu a vrut să revină, decizii care au fost condamnate aproape în unanimitate de societatea română şi de actorii politici din România. Una dintre misiunile guvernului pe care îl conduc în prezent este să repare aceste greşeli.

WSJ: Care este principala dumneavostră prioritate politică în prezent?

Ponta: Prioritatea este reducerea impactului deciziilor ilegale luate de fostul guvern, care a colectat ilegal taxe de la pensionari. Această decizie a fost respinsă de sistemul judciar şi de Curtea Constituţională română. Aceste sume trebuie returnate, (este o - n.r.) o obligaţie legală şi morală în acelaşi timp, menită să arate respectul şi susţinerea noastră pentru categoria socială care a îndurat cele mai grave efecte ale recesiunii şi ale măsurilor de austeritate din România: pensionarii.

Există fonduri la buget pentru a face aceste plăţi, dar această măsură are şi o valoare simbolică, pentru că, în ultimii ani, măsurile de austeritate luate de guvern nu au fost însoţite de o politică rezonabilă pentru a promova creşterea economică sau de prevedero sociale menite să stabilească o plasă de siguranţă pentru cele mai vulnerabile categorii sociale. Vom returna aceste sume într-un interval de 16 luni - aceeaşi perioadă de timp în care au fost strânse ilegal aceste fonduri.

WSJ: Ce puteţi face pentru a consolida creşterea economică şi a îmbunătăţi standardul de viaţă ale românilor?

Ponta: Creşterea economică este un obiectiv strategic al noului guvern. În acelaşi timp, vrem ca, după alegeri, să fie redus nivelul taxelor pentru angajaţi plătite de angajatori, pentru a-i ajuta să creeze locuri de muncă. Investiţiile străine vor primi susţinerea noastră completă, pe baza numărului de locuri noi de muncă pe care le vor crea şi nu pe baza valorii absolute a investiţiei.

Prin creşterea flexibilităţii mediului de afaceri şi prin continuare programului nostru de reforme structurale şi respectarea angajamentelor noastre externe, vrem să sporim capacitatea statului de a colecta fonduri la buget. Pe această fundaţie, sperăm ca statul să poată oferi servicii publice mai bune şi mai eficiente, în special în ceea ce priveşte educaţia şi asistenţa medicală.

WSJ: Aţi avut vreo reacţie la deprecierea abruptă a leului?

Ponta: Incertitudinea este normală în primele zile ale unui nou guvern, dar simt că acum, după ce guvernul a fost învestit, moneda îşi va reveni.

Vreau să transmit pieţelor un semnal de stabilitate şi responsabilitate. România este o ţară care îşi va onora angajamentele internaţionale, iar guvernul pe care îl conduc va încerca să recreeze în România un mediu de afaceri flexibil, deschis şi transparent, cu mai puţine obstacole pentru investitorii internaţionali, un mediu menit să favorizeze crearea de locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor