DNA: Cum era organizată gruparea de trafic cu produse petroliere din dosarul lui Blejnar

Şefii afacerii cu produse petroliere, care a produs statului un prejudiciu de 15 milioane de euro, erau Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, şi Radu Nemeş, patron la Optima Bussines. Informaţia apare în motivarea Curţii de Apel care a decis arestarea arestarea lor.
Balanta Justitiei (photos.com)
Cristina Boiangiu
17.07.2012

Şefii afacerii cu produse petroliere, care a produs statului un prejudiciu de 15 milioane de euro, erau Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, şi Radu Nemeş, patron la Optima Bussines. Informaţia apare în motivarea Curţii de Apel care a decis arestarea arestarea lor.

"Investigaţia procurorilor din cadrul DNA a devoalat un mecanism amplu, evazionist, cu înţelegeri dintre persoane care administrează în fapt sau administrează de drept societăţi comerciale şi care, evitând plata accizelor datorate pentru motorină, înlocuind-o scriptic cu combustibil slab accizat, fiind vorba despre o diferenţă de la 15 la peste 350 euro la tonă, şi care au reuşit să facă profituri uriaşe eludând taxele şi impozitele care se datorau statului", se arată în motivare.

Potrivit acuzării, toate aceste persoane implicate au concurat la producerea acestuia prejudiciu pe diferite paliere.

"În vârful acestei piramide se află deopotrivă Marta Codruţ Alexandru, fost factor decizional la nivelul ANAF şi suspendat, iar pe de cealaltă parte Nemeş Radu, patron al SC Optima Bussines, dar cu timpul s-a alternat la deţinerea părţilor sociale şi la SC Excella Real Grup SRL, care face obiectul mai multor investigaţii de mai mulţi ani, şi în calitatea ei de antrepozit fiscal, practic, evita plata accizelor şi TVA-ului datorat pentru vânzarea motorinei, afirmând că ar produce alte sortimente de combustibil cum ar fi combustibil lichid greu, combustibil lichid uşor. Circuitul scriptic al documentelor duceau apoi către firme din Capitală care nici nu există, iar administratorii acestora fie nici nu ştiu de ele, fie au semnat nişte documente pentru nişte bani primiţi de la responsabili ai grupului evazionist tocmai pentru a-i acoperi pe aceştia. În realitate, motorina pleca din Constanţa direct către firmele administrate de Ovidiu Ioan Moldovan şi alte persoane, după care se întorceau banii prin alte societăţi cu tot felul de destinaţii, societăţi care în realitate nu au niciun fel de activitate şi de acolo erau scoşi pe diverse destinaţii, gen borderou achiziţii cereale. Deci este vorba despre bani care proveneau tocmai din diferenţa de acciză", explică procurorul.

În acest dosar, a fost arestat, pe 10 iulie, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane implicate în afacerea de evaziunea fiscală. Fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, a primit interdicţie de a părăsi ţara.

Procurorii DNA au emis, marţi, o ordonanţă pe numele fostului şef al ANAF Sorin Blejnar prin care au stabilit că acesta să nu părăsească ţara pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor