Discuţii la Paris: Macron şi Trump sunt de acord cu o iniţiativă în Siria

Emmanuel Macron şi Donald Trump au apreciat relaţiile prietenoase dintre ţările lor în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc după discuţiile purtate de cei doi şefi de stat la Palatul Elysee. Trump a indicat că SUA şi-ar putea modifica poziţia cu privire la acordul pentru climat din Paris.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său francez Emmanuel Macron îşi strâng mâinile la finalul unei conferinţe de presă desfăşurată dupa o întâlnire la Palatul Elysee din Paris, 13 iulie 2017.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său francez Emmanuel Macron îşi strâng mâinile la finalul unei conferinţe de presă desfăşurată dupa o întâlnire la Palatul Elysee din Paris, 13 iulie 2017. (Alain Jocard/AFP/Getty Images)

La o conferinţă de presă, desfăşurată joi după o întrevedere la Palatul Elysee din Paris, preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au declarat că ţările lor sunt aliaţi istorici.

În timp ce Macron a recunoscut că există unele neînţelegeri cu Trump cu privire la acordul pentru climat din Paris, el a subliniat că acest lucru nu a împiedicat desfăşurarea unei discuţii cu privire la cea mai bună metodă pentru combaterea “ameninţării globale din partea duşmanilor care încearcă să ne destabilizeze”.

La rândul său, Trump a indicat că şi-ar putea modifica poziţia asupra acordului de la Paris, în ceea ce priveşte măsurile de combatere a schimbării climatului.

Harta politică pentru Siria

Macron a afirmat că neînţelegerile sale cu Trump nu ar trebui să aibă un impact asupra altor zone în care cele două ţări împărtăşesc “obiective comune majore”. În special, a precizat Macron, cei doi şefi de stat au convenit să lucreze în direcţia creării unei hărţi politice pentru Siria.

“Referitor la situaţia din Irak şi Siria, am convenit să continuăm să lucrăm împreună, în special în privinţa creării unei hărţi pentru perioada de după război”, a afirmat Macron. “Le-am cerut diplomaţilor să lucreze în această direcţie, astfel că în următoarele câteva săptămâni o iniţiativă concretă ar putea fi preluată şi gestionată de P5”, a adăugat el, făcând referire la SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China – cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

Macron a mai declarat că guvernul său va începe să mărească cheltuielile militare începând cu 2018 pentru a ajunge la pragul de 2% din PIB-ul ţării până în 2025. Trump ceruse anterior statelor NATO să crească nivelul lor de cheltuieli pentru apărare.

Fiind întrebaţi în legătură cu relaţiile lor cu Rusia, cei doi preşedinţi au precizat că, de fapt, contactul a avut un rol esenţial în realizarea unui acord de încetare a focului în Siria.

De asemenea, prezent în Franţa cu ocazia celebrării Zilei Bastiliei, preşedintele american Donald Trump a stat alături de Macron în timpul unei parade militare ce a avut loc în Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe