Discursul Maiei Sandu în Parlamentul de la Chişinău: Suntem generaţia care va aduce Moldova în Uniunea Europeană până în 2030

Aţi văzut multe grădiniţe, spitale şi şcoli reparate din banii de la Kremlin sau donaţii pentru dezvoltarea localităţilor? Dinspre Kremlin vin doar ameninţări, embargouri şi şantaj, război, suferinţă şi sărăcie, a punctat Maia Sandu.
Maia Sandu în plenul parlamentului de la Chişinău
Maia Sandu în plenul parlamentului de la Chişinău (presedinte.md)

Bucurându-se de susţinerea statelor UE, Republica Moldova trebuie să devină ţară membră a Uniunii Europene până în anul 2030, a declarat preşedinta Maia Sandu vineri 17 martie, în plenul Parlamentului.

„Timp de trei decenii, Moldova, condusă de diferite partide, politicieni, guverne, a încercat să meargă pe mai multe drumuri. Adevărul este că toate au eşuat. În timp ce statele care au devenit membre a Uniunii Europene în ultimele două decenii oferă acum bunăstare şi siguranţă pentru cetăţenii lor, asigură dreptate, salarii şi pensii bune, Moldova abia iese din captivitate. Captivitate în care ne-au sufocat ani la rând trădători, hoţi, oligarhi”, a subliniat şefa statului.

Adresându-se opoziţiei pro-ruse din Parlament, în special celor care nu susţin aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, lidera de la Chişinău i-a întrebat ce ideologie de partid îi opreşte să scoată ţara din întuneric? „Unde ne-au dus toate opţiunile care au fost promise oamenilor? CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Euroasiatică, opţiunea ʻşi cu unii, şi cu alţiiʼ nu ne-au dus nicăieri”.

Ani la rând, diferiţi pretinşi politicieni au dezbinat poporul moldovean şi au folosit tot felul de minciuni pentru beneficii personale, a punctat Maia Sandu, adăugând că şi astăzi, când Ucraina geme de ororile războiului, iar moldovenii consideră păstrarea păcii vitală, în Parlamentul de la Chişinău există deputaţi angajaţi de forţe ostile de la Kremlin care au un singur scop - să semene haos, să provoace violenţă şi război.

„Nimeni nu va convinge moldovenii că să omori copii în casele lor, să comiţi genocid împotriva unui popor, să distrugi ce au construit şi agonisit oamenii timp de zeci de ani poate fi justificat. Războiul este condamnat în toată lumea, iar în Parlamentul nostru sunt şi azi persoane care nu văd nicio crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt partide care încă nu au condamnat războiul. Sunt agenţi ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald şi se folosesc de propriii cetăţeni aflaţi în nevoie pentru a-şi salva pielea şi a distruge Moldova în continuare”, se mai arată în discursul preşedintei Sandu.

În context, şefa statului i-a întrebat pe deputaţii din opoziţie, care au părăsit sala: „Vreţi ca copiii voştri să fie aruncaţi în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii ţării, aşa cum se întâmplă în Rusia? Aţi văzut multe grădiniţe, spitale şi şcoli reparate din banii de la Kremlin sau donaţii pentru dezvoltarea localităţilor?”, subliniind că dinspre Kremlin vin doar ameninţări, embargouri şi şantaj, război, suferinţă şi sărăcie şi că doar în Uniunea Europeană moldovenii vor putea trăi în bunăstare, linişte şi pace.

Potrivit preşedintei Sandu, unii politicieni de la Chişinău se fac luntre şi punte pentru a vinde ţara Kremlinului, şi totul pentru a reveni la putere şi a continua să sugrume Moldova. Referindu-se la gruparea Sor, şefa statului a punctat că „are o misiune clară de la Kremlin şi FSB - să aducă războiul în Moldova”, scopul lor fiind să organizeze destabilizări şi să dea jos prin violenţe guvernarea aleasă în mod democratic.

Totodată, Maia Sandu a dat asigurări că armata rusă nu va ajunge pe teritoriul Republicii Moldova atâta timp cât Ucraina se ţine pe picioare, acesta fiind şi motivul pentru care Kremlinul încearcă să destabilizeze situaţia din interior, plătind cu bani murdari hoţii din Moldova.

„Instituţiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare. Am reuşit să menţinem pacea şi ordinea în ţară până acum. Cât voi fi preşedinte, Moldova va sta dreaptă. Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câştigat respectul ţărilor libere şi puternice ale lumii faţă de cetăţenii noştri şi vă asigur că pacea şi democraţia din ţara noastră vor fi protejate.

Moldova se bucură de sprijin internaţional şi de o atenţie fără precedent din partea ţărilor democratice, din partea ţărilor prospere. Vocea Moldovei are greutate şi este respectată. În toate vizitele şi discuţiile purtate, găsesc un sprijin imens pentru decizia cetăţenilor noştri de a trăi liber şi în pace”, a mai specificat preşedinta Maia Sandu.

De asemenea, şefa statului a subliniat că în prezent autorităţile lucrează la elaborarea unei strategii de securitate care să întărească capacitatea de apărare a Moldovei, solicitând în acest sens Guvernului să continue construcţia instituţiilor puternice care să asigure ordinea şi securitatea în ţară.

Mai mult decât atât, Maia Sandu a venit cu o solicitare către Parlament şi Guvern să creeze Curtea Anticorupţie - o instanţă specializată care să investigheze cazurile de corupţie mare şi corupţie în sistemul justiţiei.

„Nu mai avem timp să lăsăm corupţii din sistem să amâne la nesfârşit propria curăţare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare îşi va face treaba la locul lui vom reuşi să corectăm răul făcut ţării noastre”, a specificat Sandu.

Asta înseamnă, în opinia liderei de la Chişinău, Uniunea Europeană şi anume de o astfel de stabilitate au nevoie cetăţenii Republicii Moldova - stabilitatea păcii, a salariilor bune, a locurilor de muncă şi a calităţii vieţii.

„Ultimii doi ani au fost despre rezistenţa moldovenilor. Şi am rezistat. Am rămas drepţi. A fost foarte greu şi extrem de stresant pentru toţi cetăţenii. Anul 2023 poate fi despre capacitatea moldovenilor de a construi. Asta nu înseamnă că va fi uşor. Sau că va fi deodată bine. Noi nu suntem naivi şi ştim ce înseamnă munca.

Dar 2023 va fi despre europenizarea Moldovei. Despre cum vom construi un viitor european acasă. Unul în care moldovenii încep să creadă în ei înşişi, iar cei care se lamentează că nimic nu-i posibil devin mai puţini. Este nevoie să fim cât mai mulţi pentru ca Moldova chiar să fie europeană în 2030. Să fim mândri de noi şi să ne uităm cu demnitate în ochii celor care vin după noi”, se mai arată în discursul preşedintei Sandu.

În context, şefa statului a făcut un apel către fiecare cetăţean al Republicii Moldova, să participe la crearea viitorului statului, să-i convingă pe cei nesiguri că anume acesta este drumul care urmează a fi parcurs în viitor.

„Să ne aducem aminte că avem un neam demn şi să credem că puterea de a ne ridica se află în noi înşine. Eu cred în Moldova. Vreau şi voi să credeţi în Moldova. Moldova europeană este unica noastră cale. Noi suntem generaţia care va aduce Moldova în Uniunea Europeană şi o vom face până în 2030”, a conchis preşedinta Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe