Directorul GCHQ: Occidentul este într-un "moment de răscruce" din cauza progreselor tehnologice chineze

Jeremy Fleming
Jeremy Fleming (Niklas Halle'n/AFP via Getty Images)

Un înalt oficial britanic din comunitatea de informaţii a avertizat că evoluţia tehnologică a Chinei comuniste reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii Regatului Unit şi a Occidentului în general.

Jeremy Fleming, directorul agenţiei de informaţii britanice GCHQ, a declarat vineri că Occidentul se confruntă cu o „trezire”, întrucât China şi Rusia îşi sporesc activităţile maligne în spaţiul cibernetic şi în alte domenii ale tehnologiei.

Dezvoltarea tehnologiei a fost în mare parte apanajul Occidentului, dar acum „putem vedea că o dezvoltare tehnologică semnificativă se deplasează spre est, provocând un conflict de interese şi valori care pune în primejdie prosperitatea şi securitatea”, a declarat Fleming la Conferinţa Vincent Briscoe pentru Institute for Security Science and Technology, Imperial College London.

În timp ce Rusia rămâne „cea mai acută ameninţare pentru Marea Britanie”, Fleming a sugerat că regimul comunist de la Beijing pune probleme mult mai sistemice, spunând că „Rusia afectează vremea, în timp ce China modelează clima”.

„Ameninţarea reprezentată de activitatea Rusiei este ca găsirea unei vulnerabilităţi pe o anumită aplicaţie de pe telefon. Este potenţial gravă, dar probabil că puteţi folosi o alternativă”, a spus el. „Cu toate acestea, îngrijorarea este că dimensiunea şi greutatea tehnologică a Chinei arată că are potenţialul de a controla sistemul global de operare”.

Fleming a spus că Marea Britanie este o putere cibernetică globală şi „un prădător de talie mare” în lumea digitală, iar „dacă am deţinut puterea de-a lungul istoriei nu înseamnă că putem presupune că o vom face şi în viitor”.

„Securitatea cibernetică este o problemă din ce în ce mai strategică, care necesită o abordare a întregii naţiuni”, a spus el. „Regulile se schimbă în moduri care nu sunt întotdeauna controlate de guvern”.

„Şi fără acţiuni, este din ce în ce mai clar că tehnologiile cheie pe care ne vom baza pentru prosperitatea şi securitatea noastră viitoare nu vor fi modelate şi controlate de Occident. Acum suntem într-un moment de răscruce", a spus el.

Pentru a răspunde provocării, a afirmat el, Marea Britanie va trebui să dezvolte „tehnologii suverane” în domenii precum cibernetica cuantică, pentru a proteja informaţiile şi capacităţile sensibile.

GCHQ, care adună comunicaţii din întreaga lume pentru a identifica şi perturba ameninţările la adresa Marii Britanii, are o relaţie strânsă cu Agenţia Naţională de Securitate a SUA, precum şi cu agenţiile corespondente din Australia, Canada şi Noua Zeelandă într-un consorţiu numit „Five Eyes”.

Discursul lui Fleming survine într-un moment în care relaţiile Marii Britanii cu regimul chinez se deteriorează brutal pe fondul disputelor legate de Hong Kong, de activităţile de spionaj ale gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei, de programul de atacuri cibernetice chineze asupra instituţiilor din Marea Britanie şi de acuzaţiile privind abuzurile comise de regimul comunist de la Beijing asupra drepturilor omului.

Joi, Parlamentul Marii Britanii a adoptat, în unanimitate, o moţiune fără caracter obligatoriu prin care se declară că musulmanii uiguri şi alte minorităţi etnice şi religioase din regiunea chineză Xinjiang sunt supuşi unui genocid şi a cerut guvernului britanic să folosească dreptul internaţional pentru a opri persecuţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe