Directoarea Ziarului de Gardă: După investigaţiile privind gruparea Şor, asupra mea şi a familiei mele s-a declanşat o campanie de calomniere fără precedent

Duminică, 3 noiembrie, o postare denigratoare a fost sponsorizată cu 100 de euro de un businessman condamnat penal, adunând noi mesaje de ură împotriva mea, anunţă Alina Radu.
Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă (facebook.com / Alina Radu)
Maria Maevschi
04.11.2024

După publicarea de către Ziarul de Gardă a renumitelor investigaţii despre modul în care gruparea criminală al lui Ilan Şor de cumpărare a voturilor şi protestatarilor în Republica Moldova, care a avut un impact enorm asupra opiniei publice, fiind preluată, redistribuită şi discutată pe larg în societate, directoarea ZdG, Alina Radu, a fost calomniată cu tot felul de mesaje denigratoare.

Mai mult, potrivit Declaraţiei făcute de Alina Radu, nu doar ea a fost atacată, ci întreaga ei familie, şi chiar redacţia. „Atacurile veneau de pe conturi anonime şi publice.”

Redăm mai jos Declaraţia directoarei Ziarului de Gardă, Alina Radu, publicată pe pagina sa de socializare:

La 10 octombrie 2024, ZdG a publicat o investigaţie jurnalistică foarte argumentată despre modul în care gruparea lui Ilan Şor cumpără voturi şi protestatari în Republica Moldova. Investigaţia a avut un impact enorm asupra opiniei publice, fiind preluată, redistribuită şi discutată pe larg în societate. După această investigaţie am primit în privat, dar şi în public, mai multe mesaje denigratoare şi calomnii. A fost atacată într-un mod incalificabil fiica mea. Atacurile veneau de pe conturi anonime şi publice.

La 28 octombrie 2024 a fost publicat un articol despre susţinătorii penali ai candidatului Stoianoglo, iar la 29 octombrie 2024 a fost publicat anunţul că ZdG va publica în curând o a doua investigaţie. Din acel moment asupra mea personal şi a familiei mele s-a declanşat o campanie de calomniere fără precedent. Începând cu acea zi, până la 3 noiembrie inclusiv, a curs un val continuu de calomnii de pe unele pagini obscure, amplificate de politicieni penali, de alţi penali fugari, de jurnalişti mercenari. Am avut unele indicii că şi experţi afiliaţi puterii actuale şi-au pus umărul. Aceste postări, lansate iniţial pe Facebook, au fost preluate şi de media ruseşti controlate de Kremlin, peste 90% dintre canalele care au redistribuit calomniile fiind în limba rusă.

Postările denigratoare erau distribuite masiv, generând sistematic comentarii care incitau la ură împotriva mea şi a familiei mele. Mesajele de ură mă înfierau pentru acţiuni pe care nu le-am comis, dar şi pentru trăsături de identitate, de gen, de vârstă, de aspect fizic. Am fost acuzată că aş fi luat bani de la un politician condamnat penal, că aş fi luat bani penali ca să plătesc studiile fiicei mele la Harvard. Fiica mea a fost atacată în mai multe postări într-un mod care cade sub incidenţa Codului Penal.

Duminică, 3 noiembrie, o postare denigratoare despre mine a fost sponsorizată cu 100 de euro, plătită de un businessman condamnat penal, circulând şi mai intens, adunând noi mesaje de ură împotriva mea. O analiză simplă arată că reţeaua care a orchestrat atacul face parte din gruparea Şor. Faptul că am fost masiv atacată în ambele zile de scrutin denotă că se dorea discreditarea mea, care ar cauza, poate, o dezamăgire a audienţei privind activitatea ZdG şi o neîncredere în investigaţiile jurnalistice privind fenomenul cumpărării de voturi.

Dar investigaţiile ZdG şi-au făcut efectul. Echipa ZdG a muncit exemplar, mass-media de interes public s-a solidarizat excelent, oamenii s-au informat, au discutat, au făcut presiuni asupra autorităţilor şi a membrilor reţelei de cumpărare de voturi. Acesta e cel mai bun efect al unei investigaţii. Totuşi, în spatele ei s-au produs şi daune morale asupra mea, a familiei mele, asupra redacţiei.

Nu voi da nume aici (afară de Şor, care oricum a fost vizat în investigaţiile jurnalistice), căci nu urmăresc vreo reglare de conturi pe reţelele sociale. Voi strămuta discuţia la acest subiect în câmpul legal, adresându-mă oamenilor legii, ca să fie clarificate datele problemei, figuranţii şi răspunderea legală pentru fiecare. Voi reveni aici cu clarificări atunci când va fi cazul.

Alina Radu, directoare ZdG

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor