Diplomaţii englezi cer oprirea masacrului după ce 300.000 de câini au fost ucişi de autorităţi

Diplomaţii britanici au cerut guvernului român să oprească uciderea câinilor fără stăpân, acţiune demarată după ce un băiat de patru ani a murit în urma muşcăturilor.
Caine capturat A.S.P.A. (Facebook)
A. D.
21.06.2015

Diplomaţii britanici au cerut guvernului român să oprească uciderea câinilor fără stăpân, acţiune demarată după ce un băiat de patru ani a murit în urma muşcăturilor.

"Mail on Sunday" dezvăluie că oficialii britanici au făcut lobby pe lângă liderii de la Bucureşti şi le-au solicitat să dea dovadă de un comportament "uman" faţă de milioanele de câini comunitari care colindă străzile din România şi muşcă mii de persoane în fiecare an, relatează sâmbătă „Daily Mail” pe site-ul său de Internet, citând un articol din "Mail on Sunday".

În jur de 300.000 de câini au fost adunaţi şi măcelăriţi într-o campanie de reducere a numărului câinilor fără stăpân, după ce Ionuţ Anghel a fost omorât în timp ce se juca în apropierea unui parc.

Deşi iniţial a fost pusă pe seama câinilor comunitari, ulterior s-a aflat că moartea copilului a fost provocată de câinii de pază aflaţi în proprietatea unei companii private. Luna trecută, aceasta a fost condamnată la plata unei despăgubiri de 1,7 milioane de lire sterline către familia devastată a copilului ucis.

Acest lucru nu a împiedicat autorităţile române să continue campania masivă de masacrare, existând informaţii că unii câini au fost omorâţi cu bâtele în plină stradă sau închişi în cuşti în adăposturi oribile. Documente guvernamentale obţinute de ziarul britanic indică temerile Ministerului de Externe privind tratamentele crude pe scară largă faţă de animale în România.

"În general, bunăstarea animalelor în România reprezintă un motiv de preocupare, în special în cazul câinilor comunitari", a avertizat ambasadorul britanic în România, Martin Harris, într-o notă recentă către Londra.

"Din nefericire, autorităţile locale de multe ori nu îşi permit să construiască adăposturi adecvate sau să sterilizeze câinii în condiţii adecvate", a adăugat el.

Organizaţii caritabile precum "Save The Dogs" şi "World Animal Protection" au cerut ca masacrul să fie oprit şi ca animalele fără stăpân să fie adoptate sau sterilizate.

În scrisoarea sa din aprilie anul trecut, domnul Harris spune că Ambasada Marii Britanii a găzduit o întâlnire cu primarul oraşului şi cu ONG-uri, adăugând: "Am recomandat ca autorităţile locale române să urmeze sfatul acestor organizaţii de a gestiona această problemă serioasă într-un mod corespunzător şi uman."

Sara Turetta, preşedinte "Save The Dogs" a declarat pentru Mail on Sunday: "Am fost la întâlnire. Dezbatem faptul că adunarea maidanezilor este ineficientă şi că este nevoie de o mai bună educaţie în gestionarea câinilor şi a programelor de sterilizare. Este extrem de important faptul că ambasadele străine şi cele britanice ne ajută să transmitem acest mesaj, asta însemnând că nu este unul 'izolat'."

Totodată, Ministerul de Externe a declarat: "Suntem preocupaţi ca autorităţile să preia controlul asupra unei probleme istorice, de lungă durată, şi că orice campanie să fie derulată într-un mod uman."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor