Dionis Cenuşă: Situaţia din satele Moldovei este atât de dramatică întrucât apariţia unui WC este motiv de celebrare

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

Principalul partid de guvernare - PSRM - şi „prima vioară” din opoziţie - PAS - au fost implicate într-un caz ruşinos şi nesănătos de PR politic pe timp de pandemie, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că niciuna dintre aceste forţe nu a avut curajul să-şi penalizeze reprezentanţii cu pricina.

„Nu miră PSRM-ul, pentru care aşa ceva este caracteristic sau de aşteptat, dar îngrijorează pasarea responsabilităţii în cazul celor de la PAS.

Ministerul de resort a reacţionat prompt, deşi încă o dată post-factum. Pe lângă aceasta, este însă necesară o condamnare exhaustivă a utilizării şcolii şi copiilor în scopuri politice, indiferent de contextul electoral, de către toate partidele politice şi liderii de partid”, notează analistul, specificând că deschiderea unui WC într-o şcoală, care trebuie să existe apriori, în Republica Moldova se transformă într-un eveniment public.

În opinia expertului, opinia publică, bloggerii, presa, şi alţii, s-au concentrat pe ridiculizarea circumstanţelor politice ale cazului. Dar rămân în suspans întrebări ce supără, ca natură şi lipsă de răspuns:„De ce copiii nu pot beneficia de facilităţi de bază în interiorul instituţiilor de învăţământ nici după aproape 30 de ani de independenţă? Cum se face că după acest caz ruşinos, crearea condiţiilor elementare pentru copii în şcoli şi în grădiniţe nu a urcat în topul priorităţilor politice?”.

Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că dacă se va coborî de pe piedestalul elitist, atunci se va realiza că situaţia din satele Moldovei este atât de dramatică că apariţia unui WC este motiv de celebrare. „Populaţia se bucură de apa din robinet, şi da, şi de WC-uri.”

„Orice partid politic ar trebui să tragă concluzii serioase din acest incident, care are mult mai multe dedesubturi, decât tăierea panglicii, la un WC dintr-un sat, pe timp de pandemie, de nişte politicieni iresponsabili”, a concluzionat politologul.

Ministerul Educaţiei de la Chişinău a interzis accesul, în instituţiile de învăţământ, persoanelor străine şi organizarea activităţilor care nu au tangenţă cu procesul educaţional, în contextul apariţiei, în spaţiul public, a fotografiilor de la inaugurarea unei toalete din Gimnaziul s. Hiliuţi, în care preşedintele socialist al raionului Rîşcani, Vasile Secrieru, alături de deputatul PSRM Vladimir Mizdrenco, primarul satului, Alexandru Sandu, de la PAS şi directoarea gimnaziului Ana Matei, apar înghesuiţi la uşa unui WC, fără măşti de protecţie tăind o panglică roşie ţinută de doi elevi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe