Dionis Cenuşă: Judecătorii corupţi din R. Moldova au creat o castă şi se protejează de “impostorii” integri

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

Judecătorii corupţi din Republica Moldova au creat o castă şi se protejează de “impostorii” integri. Guvernarea îşi arată neputinţa politică în a declara un război anti-corupţie împotriva corupţiei înalte, care implică judecătorii şi procurorii, susţine politologul Dionis Cenuşă, menţionând că există partide politice care vor să facă curat în sistemul judecătoresc, dar care nu înţeleg că pentru asta trebuie să caute aliaţi politici care să sprijine aceeaşi cauză.

În opinia analistului, doar alinierea cu ONG-urile pare a fi insuficientă. Este importantă asocierea judecătorilor şi procurorilor integri şi împuternicirea lor. Anume ei îşi pun la bătaie cariera lor. Vizualizarea lor le-ar creşte autoritatea şi ar crea susţinere directă din partea populaţiei. În niciun caz, acest lucru nu înseamnă că procurorii sau judecătorii integri trebuie să devină ţinta racolărilor politice.

Condiţionarea reformelor din justiţie cu împrumuturi internaţionale este ceva nou pentru Moldova, notează expertul, amintind că FMI a folosit acelaşi principiu faţă de Ucraina, însă acolo schimbările au fost de ordin cosmetic. Aplicarea condiţionalităţii trebuie să devină “multi-dimensională”, cuprinzând atât dimensiunea micro şi macro, instituţională şi la nivel de resurse umane.

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că nimic nu va contribui mai mult la vindecarea justiţiei de corupţie ca voinţa politică trans-partinică. De asemenea, ar fi naiv şi contra-productiv să fie subestimată capacitatea de adaptare a elementelor sistemului, de la toate nivelurile, la schimbările politice.