Dinescu: Gică Popescu nu a făcut poliţie politică

Epoch Times România
01.07.2009

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, marţi, că instituţia respectivă nu-i poate elibera fostului fotbalist Gheorghe Popescu o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea, din cauza cadrului legal.

Dinescu a menţionat, însă, că el, personal, i-ar elibera un astfel de document fostului căpitan al echipei naţionale de fotbal a României.

"CNSAS, oficial, nu îi poate da un act că nu a facut poliţie politică, este o persoană particulară. Eu i-aş da, totuşi, o astfel de hârtie. Este cam jenant să spui că aici s-a cantonat poliţia politică, în România, în zona fotbaliştilor care aveau pe atunci 17 ani", a spus Dinescu.

La rândul său, un alt membru al Colegiului CNSAS, Cazimir Ionescu, a opinat că Gică Popescu nu poate fi acuzat de poliţie politică, însă CNSAS nu se poate pronunţa în acest sens, având în vedere că fostul fotbalist are doar o calitate de persoană privată.

"În privinta persoanelor pe care presa le vehiculeaza, ele nu fac obiectul legii CNSAS. Nu putem vorbi de poliţie politică în cazul lor. Nu vreau sa mă antepronunţ, dar dacă se va intra în dosar, nu se poate vorbi de poliţie politică", a apreciat Cazimir Ionescu.

Ionescu şi Dinescu au precizat că, la nivelul CNSAS, s-a demarat o anchetă internă prin care cercetătorul care a studiat dosarul lui Gică Popescu este chemat la Consiliu ca să clarifice cum s-a ajuns să fie date publicităţii mai multe documente.

"Am demarat o anchetă, să vina să ne explice şi nouă cum au ajuns dosarele în presă. Nu este în regulă. CNSAS vrea să dea o imagine a istoriei româneşti şi a tragediei oamenilor, nu manevre subterane", a spus Dinescu.

Acesta a menţionat că, "probabil", cercetătorului respectiv i se va retrage acreditarea.

Mircea Dinescu şi-a exprimat părerea că ofiţerii fostei Securităţi se foloseau de fotbalişti pentru a obţine avantaje materiale şi-i obligau pe aceştia să semneze anumite declaraţii.

"Aceşti băieţi de la Securitate profitau de pe urma fotbaliştilor, că şi ei făceau trafic de aur. Sunt chestii destul de jegoase şi este greu să te bagi în zona asta să spui că s-a facut poliţie politică. Chestiile alea sunt făcute clar în faţa ofiţerului, la repezeală "spune domn"e ceva despre fotbalistul cutare, cum a jucat, s-a întâlnit cu cineva în străinătate?". La 17 ani, băieţi de la ţară, stateau drepţi în faţa coloneilor: "scrie, mă, acolo, slujeşti patria", şi ei semnau", a arătat Mircea Dinescu.

Demnitarul CNSAS consideră că publicarea documentelor din dosarul de reţea în care figureză Gheorghe Popescu, din perioada când era elev în clasa a XII-a şi fotbalist la Universitatea Craiova, reprezintă o încercare de distragere a atenţiei opiniei publice de la proble reale ale societăţii actuale.

"Mi se pare o mica diversiune, uităm de alte lucruri nasoale din viaţa noastră socială, din capitalismul românesc", a spus Dinescu.

În legătură cu Ladislau Boloni, fost jucător al naţionalei şi al echipei Steaua în prezent antrenor în Belgia, Mircea Dinescu a precizat că, la CNSAS, există "un dosar de trei pagini, nimic important".

Două cotidiene centrale au publicat, luni, articole în care apăreau note despre care se susţinea că au fost date de Gheorghe Popescu, la Securitate, despre colegi, antrenori sau membrii ai staffului tehnic de la Universitatea Craiova.

În replică, luni la amiază, Popescu a susţinut că notele respective sunt false, scrisul neaparţinându-i. El a recunoscut, însă, că ulterior datelor la care au fost făcute notele respective a semnat un document, la presiunea Securităţii, prin care el se angaja, înaintea unor deplasări externe, că va apăra interesul naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor