DIICOT: Dosar penal in rem în legătură cu atacul cibernetic de tip „ransomeware”

Procurorii DIICOT s-au autosezizat şi au deschis un dosar penal in rem pentru mai multe infracţiuni informatice.
DIICOT (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Mădălina Crăciun
15.05.2017

Ca urmare a atacului cibernetic survenit vinerea trecută, procurorii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic (art. 360 Cp), alterarea integrităţii datelor informatice (art. 362 Cp) şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice (art. 363 Cp) iar în desfăşurarea anchetei se aşteaptă informaţii de la SRI, potrivit Agerpres.

De asemenea, instituţiile afectate sunt aşteptate să depună plângeri penale.

Una dintre instituţiile care au fost afectate de atacul cibernetic la scara mondială de tip “ransomware” a fost Uzinele Dacia, care şi-a reluat luni dimineaţă activitatea după ce s-au luat mai multe măsuri pentru a stopa răspândirea virusului şi înlăturarea efectelor produse de atac.

Malware-ul folosit în atacul de vineri a fost identificat ca un tip de virus care este denumit “Wanna Cry” sau “Wanna Decryptor”.

''Începând de vineri, 12 mai, numeroase organizaţii din întreaga lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware denumită 'WannaCry'. Rapoartele preliminare arată faptul că au avut loc zeci de mii de atacuri informatice în circa 100 de ţări. Malware-ul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conţin ataşamente şi link-uri maliţioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing). Odată infectat un calculator dintr-o reţea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia şi să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilităţi a sistemului de operare'', susţine Poliţia Română.

Ransomware-ul este un virus care ia controlul asupra unui calculator criptând datele şi fişierele. Utilizatorii afectaţi trebuie să plătească o taxă de răscumpărare într-un anumit interval de timp dacă nu doresc să îşi piardă informaţiile.

Personalul NHS a postat pe reţelele sociale imagini cu monitoarele calculatoarelor pe care apărea mesajul “Oops, your files have been encrypted!” (Ups, fişierele dumneavoastră au fost criptate!), precum şi o cerere din partea hackerilor ca victimele să plătească 300 USD (275 euro) în moneda virtuală bitcoin pentru a accesa fişierele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor