Digitalizarea economiei, reducerea birocraţiei şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, priorităţile Ministerului Economiei în noul an

Lăsaţi lupta cu birocraţia în sarcina profesioniştilor.
Lăsaţi lupta cu birocraţia în sarcina profesioniştilor. (iAgency)

Simplificarea cadrului de reglementare a mediului de afaceri, susţinerea în continuare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, promovarea oportunităţilor economice ale ţării şi digitalizarea economiei, sunt obiectivele-cheie propuse de Ministerul Economiei în Planul de Acţiuni al Guvernului pentru anul 2023.

Din viziunea strategică a Ministerului Economiei face parte şi îmbunătăţirea guvernanţei corporative a întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar de stat. Iniţiativele au fost discutate în cadrul unor consultări publice, luni, 23 ianuarie, alături de reprezentanţi ai mediului de afaceri, societăţii civile, partenerilor de dezvoltare şi ai altor sectoare relevante.

În opinia ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, rolul instituţiei pe care o conduce are la bază susţinerea oamenilor de afaceri, făcând referire la reforme calitative pentru mediul de afaceri şi pentru uşurarea activităţii agenţilor economici în Republica Moldova.

Mai mult decât atât, oficialul moldovean a punctat că îşi propune să reducă la maxim posibil birocraţia, lucru care va duce la demonopolizarea unor sectoare din economie şi la apariţia competitivităţii per general.

„Este foarte important să ajutăm mediul de afaceri, prin simplificarea metodelor de raportare. Ministerul Economiei a iniţiat o serie de modificări regulatorii pentru a reduce barierele birocratice şi să diminueze povara administrativă.

Lipsa de birocraţie încurajează reprezentanţii business-ului, făcându-i să activeze legal şi să progreseze. Astfel, resursele vor fi folosite eficient în dezvoltarea companiilor, optimizarea activităţii şi creşterea competitivităţii”, a menţionat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

În context, Ministerul Economiei a susţinut în anul 2022, prin intermediul programelor de suport antreprenorial din gestiunea Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), 1.375 de companii din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, alocând în acest sens circa 720 milioane lei sub formă de granturi, garanţii financiare, subvenţii etc.

„În continuare vom susţine antreprenorii pentru a-şi dezvolta afacerile şi pentru a-şi valorifica ideiile. Astfel, vom crea noi locuri de muncă şi vom contribui la dezvoltarea ţării. Lipsa de birocraţie încurajează reprezentanţii business-ului, făcându-i să activeze legal şi să progreseze. În anul 2023 vom continua cu un şir de reforme, care să vină în susţinerea Întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi ne vom axa pe segmentul atragerii de investiţii în ţara noastră”, a specificat Alaiba.

Mai mult, ministrul Economiei a mulţumit partenerilor externi pentru susţinere în consolidarea capacităţilor instituţionale ODA şi sprijinul acordat în implementarea planurilor strategice de dezvoltare a sectorului IMM din Republica Moldova.

Totodată, va fi sporit accesul la finanţare pentru IMM-uri prin lansarea produsului Garanţii de portofoliu şi lansarea Fondului pentru Antreprenoriat şi Creştere Economică a Moldovei (FACEM). Fondul va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potenţial de creştere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituţiilor financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe