Dictatorul Lukaşenko susţine că Trump ar merita “premiul Nobel” dacă va pune capăt războiului din Ucraina
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko l-a felicitat oficial pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA, în urma unor remarci pozitive rare făcute şi de liderul rus Vladimir Putin.
Lukaşenko şi-a semnalat sprijinul şi deschiderea faţă de încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina printr-o soluţie negociată favorabilă, potrivit Zero Hedge.
"Dacă [pune capăt războiului], vom depune o cerere pentru Premiul Nobel. Va fi răsplătit pentru că a făcut o faptă bună", a declarat Lukaşenko, citat de publicaţia de stat Belta.
De asemenea, Lukaşenko a afirmat că "America era pregătită să aleagă un preşedinte negru, dar America nu este pregătită să aleagă o femeie".
"L-au împuşcat, au făcut presiuni asupra lui, au vrut să-l bage în închisoare, dar el a trecut cu brio", a mai spus dictatorul din Bielorusia despre Trump.
Lukaşenko a făcut remarcile, joi, la un eveniment de tăiere a lemnului, unde l-a numit pe Trump o "putere" care a reuşit să se întoarcă la Casa Albă după ceea ce el a descris ca fiind un prim mandat "oarecum nereuşit" între 2017 şi 2021.
Remarcile dictatorului bielorus au fost foarte similare cu evaluarea făcută de Putin în aceeaşi zi, care a spus că Trump a acţionat "ca un om" după tentativa de asasinat din Butler, Pennsylvania, din această vară.
"Comportamentul său în momentul atentatului la viaţa sa m-a impresionat", a declarat Putin la Clubul Valdai din oraşul Sochi de la Marea Neagră. "S-a dovedit a fi un om curajos. Şi nu este vorba doar de mâna ridicată şi de chemarea de a lupta pentru idealurile lui şi ale lor comune... El s-a comportat, în opinia mea, într-un mod foarte corect, curajos, ca un bărbat".
Aşadar, acum se pare că Putin şi Lukaşenko sunt de acord că Trump reprezintă cea mai bună speranţă că Washingtonul ar putea deveni mai rezonabil în abordarea sa faţă de războiul din Ucraina.
Deşi Bielorusia nu a intrat direct în conflict, a permis staţionarea de trupe şi mijloace ruseşti în interiorul graniţelor sale şi a facilitat lansarea de drone împotriva Ucrainei de pe teritoriul său. De asemenea, s-a raportat că ar fi staţionat arme nucleare tactice ruseşti.
Liderul bielorus a subliniat totuşi în comentariile de joi că obţinerea păcii "nu este un proces unilateral" şi ar necesita probabil cooperarea altor parteneri internaţionali.
Între timp, Trump a semnalat în această săptămână că ar putea exista un potenţial apel telefonic între el şi Putin în curând.
Totodată, liderul rus a declarat joi în mod surprinzător: "Nu ar fi sub demnitatea mea să îl sun eu însumi". Iar Trump, la rândul său, a declarat pentru NBC News: "Cred că vom vorbi".
Acest tip de dialog pozitiv în timp ce războiul din Ucraina face ravagii a fost de neconceput în timpul administraţiei Biden-Harris şi, din acest motiv, Kremlinul a urmărit foarte îndeaproape alegerile din SUA.