Dialogurile Occidentului cu China privind drepturile omului sunt ineficiente

Pe 28 aprilie la Beijing s-a incheiat dialogul bilateral SUA-China care a durat doua zile avand ca tematica drepturile omului. Multi analisti cred ca Beijing-ul nu se teme de astfel de dialoguri, dar ii este teama de sanctiunile economice.
Michael Posner (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.05.2011

Pe 28 aprilie la Beijing s-a incheiat dialogul bilateral SUA-China care a durat doua zile avand ca tematica drepturile omului. Multi analisti cred ca Beijing-ul nu se teme de astfel de dialoguri, dar ii este teama de sanctiunile economice.

Asistentul Secretarului de Stat al SUA, Michael Posner, a anuntat in baza concluziilor discutiilor cu partea chineza, ca a ridicat problema  arestarilor si disparitiilor avocatilor de drepturilor omului Gao Zhisheng, Teng Byao, Chen Guangcheng, a pictorului Ai Weiwei si a altor critici ai regimului comunist al Republicii Populare Chineze.

Pe langa acestea, au fost de asemenea, dezbatute subiectele ce tin de Tibet si Xinjiang, locuitorii lor, tibetanii si uigurii fiind nemultumiti de politica opresiva a Chinei.

"La multe subiecte nu am primit vreun raspuns logic [din partea chineza] sau nu am primit nici un raspuns", a declarat Posner la o conferinta de presa pe 28 aprilie. Posner, a mai mentionat ca planifica sa ridice din nou intrebarea drepturilor omului in luna mai, la Washington in cadrul dialogului SUA-China privind politica economica.

La randul lor, autoritatile chineze au prezentat pozitia lor traditionala. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hung Lai a declarat: "Protestam impotriva oricarei ingerinte in treburile interne ale Chinei sub pretextul drepturilor omului".

Michael Posner si-a expus dezacordul cu aceasta pozitie: „Drepturile omului ating intrebarea despre cum cetatenii chinezi isi determina viitorul. Noi ii incurajam pe ei singuri sa-si exprime cerintele".

"Fara indoiala, situatia [politica] din cele doua tari nu este identica. ... Existenta unui dictator, cum ar fi aici [in China], va adauga si mai multe dificultati in relatiile dintre cele doua tari ", a afirmat Posner.

Dialogurile Occidentului cu China privind drepturile omului sunt ineficiente

 

The New York Times a relatat ca SUA si Occidentul trebuie sa-si gaseasca un alt mod de a face presiuni asupra Chinei pe tema drepturilor omului.

Publicatia citeaza cuvintele lui Kelly Brown, specialist al problemelor din China al Institutului Regal de Afaceri Internationale Chatham House. Brown considera ca dialogul dintre SUA si China, a inceput in anii 90 si continua "tragic" pana azi, iar acum eficienta acestuia a scazut si mai mult.

Radio „Vocea Americii” comunica, ca nenumarate tari occidentale poarta dialoguri permanente cu China, asemenea celui american, care s-a transformat intr-un "mecanism cu nuanta ironica", care permite liderilor statelor pe parcursul unui an dupa acesta sa evite subiectul drepturilor omului in China.

Fang Y, specialist pe problemele din China si redactorul sef al revistei in limba chineza „China Affairs” considera ca cel de-al 16-lea dialog SUA-China, a trecut deja in spatele usilor inchise neavand nici un sens real.

"Sa discuti in privat despre drepturile omului cu regimul totalitar al PCC este absolut inutil. Un participant la dialog cere ceva cu ardoare, iar altul manierat nu acorda nici o atentie interlocutorului", spune dl U.

De asemenea, el considera ca regimul actual RPC este mai slab decat oricand.

"In realitate acum este perioada cand Partidul Comunist Chinez este cel mai slab si de aceea ii este atat de frica sa elibereze disidenti. De exemplu, daca il elibereaza pe avocatul Gao Zhisheng, aceasta ar insemna ca recunoaste politica gresita a persecutiei Falun Gong. Pictorul Ai Weiwei, a fost arestat din cauza fricii fata de "revolutia de iasomie". Problema drepturilor omului in China va fi solutionata doar dupa caderea Partidului Comunist ",  considera dl Y Fan.

Madeline Erp, specialist in Departamentul asiatic al organizatiei internationale Comitetul pentru Protejarea Jurnalistilor (CPJ), a declarat corespondentului The Epoch Times, ca asemenea dialoguri pe tema drepturilor omului cu China nu sunt eficiente.

"Partidul Comunist Chinez percepe presiunea din partea comunitatii internationale ca o amenintare la adresa liderilor guvernului totalitar. Prin urmare, regimul RPC niciodata nu va actiona in conformitate cu cerintele SUA sau altor tari in aceasta chestiune", afirma d-na Erp.

 

Beijing-ul se teme de sanctiuni economice

 

Dupa parerea lui Ho Tsinlyan, un economist chinez renumit si autorul a numeroase articole si carti despre economia Chinei, Beijing-ul nu se teme deloc de critici verbale din partea tarilor occidentale, dar cel mai mult ii este teama de sanctiunile economice.

"Dar acum, dupa ce China a intrat in lume, societatea occidentala a pierdut capacitatea de a-i aplica sanctiuni economice. In 2010, investitiile UE in China au depasit 70 de miliarde de dolari. Uniunea Europeana a urcat pe al treilea loc in randul investitorilor straini in China. In acelasi timp, investitiile americane in China au crescut la 60 de miliarde de dolari ", a declarat Ho.

"Intr-o asemenea situatie - continua economistul - nu doar SUA si UE nu reusesc sa ajunga la acorduri intre ele cu privire la sanctiunile fata de Beijing, dar chiar si in interiorul acestor tari, intre companii si guverne, de asemenea, este imposibil sa se ajunga la o intelegere. In plus, China a invatat demult sa foloseasca „diplomatia comenzilor”, si cu oferte comerciale avantajoase reprimeaza ingenios UE si SUA".

"Astfel, toate aceste discutii privind drepturile omului intre tarile occidentale si China devin tot mai mult o simpla formalitate, care, totusi contribuie la consolidarea”masurilor de mentinere a stabilitatii” in China, agravand si mai mult situatia drepturilor omului in aceasta tara, " concluzioneaza Ho.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor