Diaconescu: Marga încearcă să se victimizeze,s-au cerut documente despre toţi cei propuşi ambasadori
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu neagă că Preşedinţia l-a ameninţat cu suspendarea pe Andrei Marga, dar admite că a cerut MAE documente privind toţi ambasadorii ce sunt propuşi pe post, menţionând că preşedintele are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte acreditarea ambasadorilor.
"Este păcat că în raporturile interinstituţionale în cadrul Guvernului apar astfel de dezinformări. În opinia mea, sigur, fără a mă amesteca în treburile interne ale Guvernului României, ar fi fost foarte bine ca dl Ponta să verifice informaţiile pe care i le comunică ministrul de externe, deoarece dl Marga, fie nu înţelege regulile de funcţionare interinstituţională, fie pur şi simplu a încercat să se victimizeze în ochii şefului său. Situaţia este mult mai simplă. Printr-o scrisoare în raporturile interinstituţionale, Administraţia Prezidenţială a solicitat ministrului de externe să transmită toată documentaţia, scrisorile de rechemare, scrisorile de numire, pentru toţi candidaţii de ambasadori care au fost audiaţi în Parlament, urmând ca, evident, conform normei constituţionale, preşedintele României să decidă. Aceasta a fost singura comunicare", a declarat Diaconescu la Realitatea TV întrebat dacă este adevărat ce spune Victor Ponta că Marga a fost ameninţat cu suspendarea din funcţie dacă se opune unor nominalizări de ambasadori, în special la Roma.
Diaconescu a sugerat că MAE nu a trimis unele documente necesare lui Traian Băsescu pentru a trimite la ambasade, menţionând însă că el este cel care are ultimul cuvânt. "Au fost solicitări pentru toţi cei care au fost audiaţi pentru că aşa spune legea. Ministerul de Externe, până la decizia preşedintelui, care emite decretul, nu are dreptul să delimiteze într-o formă sau alta decizia pe care preşedintele o ia. Avizul comisiilor este consultativ şi, din acest punct de vedere, ministrul de externe are obligaţia să transmită integral toată documentaţia care le revine în sarcină conform legii. În ce formulă decide preşedintele, este o chestiune ulterioară şi nu ministrul de externe se află în poziţia de a cenzura această decizie", a adăugat el.
Cât priveşte competenţele Manuelei Constantinescu de a merge la Roma, fostul ministru de Externe a spus: "Nu revine nici diplomaţilor de carieră şi nici diplomaţilor care sunt poziţionaţi instituţional la un moment dat dreptul de evaluare sau decizie. Acest drept revine preşedintelui României. Aşa scrie în lege. Din acest punct de vedere, este clar. Dar din câte ştiu, doamna a fost şi ambasador în Slovenia timp de patru ani, înainte de a fi desemnat pentru a fi desemnată pentru ambasador în Italia. Dar este o decizie punctuală, nu ştiu de ce trebuie să anticipăm o decizie într-un sens sau altul. Preşedintele trebuie să-şi îndeplinească atribuţiunile".