Diaconescu: Dorim să ne implicăm serios în apărarea drepturilor românilor din afara ţării

Epoch Times România
06.03.2012

România se va implica serios în apărarea drepturilor românilor din afara ţării, a declarat marţi Cristian Diaconescu, în debutul audierilor parlamentare privind ratificarea Acordului de Asociere a Belgradului la UE şi situaţia minorităţii române din Serbiei, audieri desfăşurate cu uşile închise.

"Instituţiile reprezentate azi aici vor avea în continuare atitudini extrem de tranşante şi dorim să ne implicăm foarte serios în apărarea acestor drepturi, dincolo de vorbe, cu fapte şi eu cred că este de datoria noastră să fim alături de cetăţenii care îşi au rădăcinile în această naţiune şi niciunui român nu trebuie să-i fie ruşine că este român, indiferent unde s-ar afla", a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Şeful diplomaţiei a mai precizat că speră să se ajungă la un acord "asupra unor paşi naţionali ai României pe care să-i putem face în perioada următorae – perioada următoare însemnând chiar şi câţiva ani, pentru că situaţia este deosebit de complexă".

Alături de Cristian Diaconescu, la audieri iau parte secretarul de stat din MAE, Anton Niculescu, şi Eugen Tomac, şeful Departamentul pentru românii de pretutindeni. Audierile din Comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor vizează procedura de ratificare a Acordului de Stabilizare şi de Asociere a Serbiei la UE şi situaţia minorităţii române din Serbia.

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a dat un aviz negativ, în decembrie 2011, proiectului de ratificare a Acordului de asociere şi stabilizare a Serbiei. În prezent, proiectul se află la Comisia de politică externă, urmând ca în luna martie să ajungă în plenul Senatului. Acordul de Stabilizare si Asociere, care liberalizează comerţul între UE şi Serbia şi prevede perspectiva de aderare la spaţiul comunitar, a fost semnat în aprilie 2008. Statele membre au început procesul de ratificare abia în iunie 2010. România se numără printre statele care nu au ratificat acest acord.

"Eu nu garantez că parlamentarii români din toate partidele politice nu vor avea o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte votul împotriva ratificării acordului. Nu este o discuţie care priveşte un partid sau altul, discuţie pe care o facem în coordonare cu toate partidele politice din România. Ceea ce se întâmplă cu comunitatea românilor din Serbia este o chestiune care ne priveşte în primul rând ca români, nu ca partide politice. Aşteptăm un semnal din partea partenerilor sârbi", declara la 29 februarie senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni.

Săptămâna trecută, România dat undă verde acordării statutului de ţară candidată la UE Serbiei, doar după ce Belgradul a semnat un protocol privind drepturile comunităţii româneşti din această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor