Diaconescu către Rasmussen: România va sprijini proiectele Smart Defense ale NATO

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu a discutat joi, la sediul NATO din Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi cu adjunctul secretarului general, Alexander Vershbow, în legătură cu agenda summit-ului Alianţei de la Chicago - 20 şi 21 mai.
Cristian Diaconescu. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.03.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu a discutat joi, la sediul NATO din Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi cu adjunctul secretarului general, Alexander Vershbow, în legătură cu agenda summit-ului Alianţei de la Chicago - 20 şi 21 mai.

Referindu-se la iniţiativa Smart Defense, şeful diplomaţiei române a arătat că este important ca, la Chicago, să se identifice acele proiecte cu o reală valoare adăugată, menite să contribuie la consolidarea capacităţilor militare ale Alianţei. Totodată, a exprimat angajamentul României de a contribui la eforturile NATO circumscrise acestei iniţiative.

La 29 ianuarie, Traian Băsescu sugera că, pentru a realiza economii în această perioadă de criză şi a nu mai cumpăra un număr strict de aeronave România şi alte state NATO din zonă ar trebui să facă o patrulare în comun a spaţiului aerian, idee care este în convergenţă cu conceptul Smart Defense.

"În conceptul de Smart Defence putem construi şi altfel, adică mai multe state din zonă să asigure capacităţile aeriene necesare în mod deosebit pentru patrularea aeriană pe timp de pace, dar şi pentru intervenţii în afara teritoriului. Acest lucru ar degreva statele de parte însemnată din cheltuielile pe care ar trebui să şi le asume mai ales acum, în perioadă de criză. Spre exemplu, pentru regiune s-ar putea discuta ca un grup de state să îşi asume fiecare un cert număr de avioane, în aşa fel încât patrularea aeriană să fie îndeplinită de statele membre NATO, ceea ce ar lua din sarcina pe care şi-a asumat-o România la un moment dat. Să spunem, în loc de 48 de avioane, poate că în acest stadiu sau în perspectiva epuizării resurselor avioanelor MIG-21 Lancer, să gândim la un număr mult mai mic de avioane, dacă şi alte state din regiune ar intra împreună cu noi într-un astfel de pachet care să garanteze securitatea aeriană a regiunii în primă instanţă", a explicat şeful statului.

În cadrul întrevederii cu cei doi oficiali NATO, Cristian Diaconescu a exprimat susţinere pentru obiectivul declarării, la Chicago, a capabilităţii interimare a apărării antirachetă a NATO. De asemenea, a reiterat angajamentul României în Afganistan în contextul în care pe agenda Summit-ului de la Chicago vor fi discutate deciziile aferente organizării perioadei de tranziţie, cu accent pe sporirea efortului de pregătire a forţelor afgane de securitate pentru a prelua responsabilitatea asigurării securităţii naţionale, se arată într-un comunicat al MAE.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat faptul că România rămâne un aliat important, ferm angajat în susţinerea Alianţei Nord-Atlantice.

În cadrul întrevederilor, o atenţie specială a fost acordată evoluţiilor din vecinătatea NATO, cu accent pe zona Balcanilor de Vest şi regiunea extinsă a Mării Negre. Diaconescu a subliniat că, în perspectiva summit-ului NATO de la Chicago, Alianţa va trebui să transmită un mesaj puternic şi încurajator cu privire la menţinerea perspectivelor de extindere în regiunile din vecinătatea sa. De asemenea, a reiterat importanţa strategică a regiunii extinse a Mării Negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor