Dezvăluire inedită: Ce lider din politică i-a fost comandant lui Nicolae Ciucă?

Nicolae Ciucă (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.09.2024

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran a dezvăluit, în emisiunea B1 TV realizată de Răzvan Zamfir, că i-a fost comandant lui Nicolae Ciucă pe vremea când făceau amândoi şcoala militară.

Virgil Guran i-a făcut o lungă apologie prezidenţiabilului Nicoale Ciucă, pe care spune că îl ştie de aproape 40 de ani. Totul în contextul lansării cărţii "În slujba ţării" pentru a cărui promovare PNL a turnat milioane de euro din bani publici.

Redăm mai jos discuţia din platou:

Răzvan Zamfir: Ce este, până la urmă, "În slujba ţării" de Nicolae Ciucă? E o lucrare autobiografică? Este declaraţia de intenţie a celui care, prin prisma PNL, se vede viitorul Preşedinte al României? Că este candidatul dvs., chiar dacă decizia, înţeleg că va fi luată în cursul săptămânii viitoare, în mod oficial, e strict o chestiune procedurală. Nicolae Ciucă va fi candidatul dvs. mai mult ca sigur. În primul rând, aţi avut ocazia să o răsfoiţi, să vă uitaţi, măcar în diagonală, peste acest volum?

Virgil Guran: Nu, încă n-am răsfoit-o, dar vă spun sincer, o mică parte din această carte, pot să spun că am trăit-o într-un fel împreună cu Nicolae Ciucă. Adică în şcoala militară am fost colegi.

Răzvan Zamfir: Asta e o precizare. Înainte de a vă ruga să continuaţi, ne-am gândit că ar fi oportun să discutăm cu dumneavoastră, pentru că dumneavoastră aţi fost coleg de şcoală militară cu Nicolae Ciucă, îl ştiţi de, nu ştiu, aproape 40 de ani, îmi imaginez?

Virgil Guran: Da, de 40 de ani!

Răzvan Zamfir: De 40 de ani îl ştiţi pe Nicolae Ciucă, deci cu mult înainte ca oricare dintre dumneavoastră să luaţi în calcul politica?

Virgil Guran: Da, da. Ce pot să vă spun de atunci? Era un tip conştiincios, modest, la locul lui, un om credincios, un om care avea bun simţ, vorbea frumos ca şi acum, cu colegii, nu jignea, nu intra în conflicte. Deci exact cum este acum şi prin această carte vrem să-l prezentăm, să vadă oamenii că nu este acel general dur care nu mişcă nimeni în faţa lui sau ceva de genul ăsta, este tipul de om care ştie să conducă şi care ştie cu diplomaţie să aducă oamenii la masă, să nu creeze conflicte.

Exact ce a făcut şi când a fost prim-ministru, că asta este marea diferenţă dintre el şi Ciolacu. Ciolacu a uitat cât de corect a fost Nicolae Ciucă când era prim-ministru, în alianţă, a uitat că orice decizie se discuta şi a luat-o pe cont propriu acum cu Guvernul şi nu mai respectă anumite lucruri.

Deci nu o spun din complezenţă, este adevărat că sunt liberal şi aş putea fi bănuit că fraternizez cu Nicolae Ciucă, este absolut normal, suntem colegi acolo, dar o spun şi cu respect pentru ce înseamnă Ţară, ce înseamnă responsabilitate.

Dacă ne uităm la CV-urile tuturor, la ce au făcut toţi, Nicolae Ciucă este în faţa multora şi vă spun ceva, principala lui caracteristică - este un patriot! De fiecare dată ştiţi că în partide mai vii, mai spui, hai să facem asta pentru partid şi nu ţinea cu el, chiar ne deranja, o spun foarte sincer. Pentru că ne spunea, întâi facem pentru Ţară ce este bine pentru Ţară şi vedem după aceea ce este bine pentru partid. Sincer, rar am auzit oameni care au condus Partidul să spună, întâi facem pentru ţară şi mai vedem după aceea dacă e bine pentru partid sau nu este bine.

Iar în această carte, da, bun, unii spun de ce a fost pornită, da, ca să-l cunoască lumea cu adevărat, că este un patriot, este un familist foarte bun, este creştin, este un om pacifist, un om diplomat. Că mulţi spun, dar de ce nu este un tip vehement ca să pară interesant la televizor cum fac alţii, tipă, urlă, doamne, pentru Ţară, pentru popor, că am mai văzut de ăştia, sunt mulţi în lumea asta şi în afaceri, în primul rând, după aceea în politică.

Am văzut foarte mulţi oameni care dădeau foarte bine ţipând, urlând, mamă ce o să facă ei, ce o să schimbe şi după ce au ajuns n-au făcut nimic. Este un om ponderat, un om liniştit, eu spun că este exact de ce avem nevoie în momentul de faţă, indiferent de criticile tuturor sau tuturor adversarilor, bineînţeles.

Răzvan Zamfir: V-aţi înţeles bine în şcoala militară, aţi fost prieteni?

Virgil Guran: Da, acum pot să fac o dezvăluire, sunt un pic mai mare decât Nicolae Ciucă. I-am fost, să spunem, era vorba de gradat, eram plutonier major, eram în ultimul an, eu cu modestie o spun, am fost şi şef de promoţie. Atunci, i-am fost comandant de pluton şase luni, deci efectiv l-am cunoscut foarte, foarte bine şi nu pot să spun decât lucruri bune despre el şi nu pentru că e preşedintele partidului acum, că e preşedintele Senatului. Chiar este un om ok, indiferent, chiar dacă s-ar supăra pe mine vreodată, eu trebuie să fiu obiectiv şi să spun adevărul. Este ceea ce ne trebuie în momentul de faţă.

Răzvan Zamfir: Aşa, la o primă analiză, mai degrabă o analiză a cuprinsului acestei cărţi, înţelegem că are două părţi. Deci, prima parte, viaţa mea, aşa cum a fost, pe pasaje biografice. Şi are un prolog, are despre Pleniţa, localitatea sa, Craiova, Sibiu, Craiova, după aia, pe partea ailaltă, Angola, Afganistan, Irak, după aia Focşani, Buzău, Bucureşti, Palatul Victoria, până la pagina 137, o lucrare autobiografică. După care, de la pagina 137 până la pagina 243, e partea a doua. „Vieţile noastre, aşa cum ar trebui să fie, o Românie prosperă şi sigură.” Aici mă gândesc că e un fel de proiect de Ţară, planul de preşedinte al domnului Ciucă.

Viziunea, vom reuşi numai împreună. Asta-i după vremea Alianţei Civice, cred că... de atunci e cu… nu putea reuşi decât împreună. Coeziune şi convergenţă, trece prin educaţie, prin familie, prin prosperitate, libertate. Şi la final, de la pagina 239, pentru cei care nu au răbdarea unei lecturi ample, mai în clar, ce fel de Preşedinte voi fi? De la 239, aflăm ce fel de preşedinte va fi Nicolae Ciucă, dacă, desigur, va câştiga aceste alegeri.

Aveţi dubii? Nu vorbesc acum de câştigarea alegerilor. Dar aveţi dubii în ceea ce priveşte intrarea în turul al doilea? Că până la urmă, gata, e clar, vine şi Geoană. Deci, pe zona asta de NATO, cu război la graniţă, formularea poate fi şi în favoarea lui Geoană, care e secretar general-adjunct NATO?

Virgil Guran: Nu am dubii. Şi vă spun că, indiferent de ce gândesc unii, românii sunt oameni deştepţi şi vor analiza. Acum, sub imperiul unor discuţii, răutăţi din partea adversarilor şi aşa mai departe, se discută tot felul de lucruri. Dar vă spun că nu am dubii, Nicolae Ciucă va intra, dacă vorbim de turul doi, va intra fără probleme în turul doi. Şi n-o spunem cu îngâmfare. O spunem ca oameni realişti, pentru că haideţi să ne uităm la ce au făcut toţi cei care candidează acum în viaţă şi să ne uităm la el. Şi cred că orice om trebuie să o judece bine.

În acelaşi timp, ştiţi că... Eu am mai fost de multe ori cu dumneavoastră în emisiune, şi acum 10 ani, şi când era Băsescu şi aşa mai departe. Ştiţi cât ne deranja şi pe dumneavoastră şi pe mine cu preşedinţii ăştia jucători, care se băgau tot timpul să rezolve tot felul de lucruri, prin judeţe, prin guvern, prin aşa mai departe.

Vă spun cu certitudine, Nicolae Ciucă îşi va vedea de atribuţiile de Preşedinte. Reprezentarea internaţională, relaţia cu NATO în contextul ăsta foarte dificil în care ne aflăm, şi medierea şi găsirea unor soluţii de pace în România. Să nu mai existe atâta luptă între tot felul de interese, de formaţiuni, de minut, pentru că noi avem nevoie de calm, linişte şi un program coerent de dezvoltare a României.

Răzvan Zamfir: Deci va fi un general care aduce pacea, nu războiul!

Virgil Guran: Exact!

Răzvan Zamfir: Am înţeles, bun!

Virgil Guran: Şi îl cunosc foarte bine şi vă spun cu certitudine că nu este un tip conflictual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor