Dezbatere TV: Din campanie lipseşte o temă majoră - propagandiştii Rusiei în România, pretinşii patrioţi care fac rău ţării
Spre deosebire de alte campanii electorale din trecut, din campania pentru prezidenţiale de anul acesta lipseşte o temă majoră, relevantă pentru români, în timp ce candidaţii se concentrează pe tot felul de artificii de imagine. Cum s-a ajuns aici?
O discuţie în acest sens a avut loc într-o emisiune Digi24:
Sabin Orcan (şeful Newsweek România): O observaţie pe care vreau să o subliniez este că, din păcate, deşi aceste alegeri sunt cruciale, avem şi alegeri parlamentare, nu vorbim aproape deloc despre programele diferite ale partidelor, iar candidaţii la preşedinţie au propuneri dintre cele mai vagi şi fanteziste şi pot spune orice. Vrem să scăpăm de clanurile interlope. Cum facem asta? Care e legislaţia pe care vrem să o adoptăm? Ce facem? Ce instituţii înfiinţăm sau desfiinţăm sau reformăm? Candidaţii nu intră în profunzime pentru că nu au timp, pentru că li se pare că e de ajuns să le spui românilor trei vorbe.
Dacă vreţi concluzia mea, nu ştiu dacă sunteţi de acord cu ea, e că spre deosebire de alte campanii prezidenţiale în care am avut o temă - Băsescu versus Năstase, corupţi, statul de drept, Ponta versus Iohannis - vedeţi în această campanie o temă majoră? Dacă vreţi, pentru mine ca alegător, nu ca jurnalist, tema ar fi idioţii utili ai Rusiei, propagandiştii Rusiei în România, oamenii care pretind că-s patrioţi şi fac rău României. Nu dăm nume. Dar ideea este ca şi politicienii care nu sunt cu Rusia se tem de această temă. De ce?
Jurnalist: Cel puţin declarativ a existat această temă îmbrăcată sub o altă umbrelă, a extremismului.
Sabin Orcan: Dar oamenii acum nu mai vorbesc despre asta. Şi asta îmi dă de gândit. Fie că au ajuns la concluzia - nu ştiu, pe baza consultanţilor şi sociologilor - că această temă nu e populară în România. Noi am comandat un sondaj la Newsweek. Să ştiţi că ştim şi ce cred oamenii despre probleme, nu doar despre candidaţi.
O majoritate clară a românilor nu consideră Rusia un prieten al României. Dar această temă e ascunsă sub preş. Avem candidat la preşedinţie care are interzis să intre în nişte ţări, inclusiv Republica Moldova. Am avut candidat la preşedinţie, nu mai e în cursă în urma unei decizii controversate a CCR, care face naveta la ambasadele tuturor dictatorilor de la Bucureşti. Nu se discută despre asta în campanie, candidaţii nu discută, nu noi aici în platou. Noi am discutat de multe ori.
Iulian Fota (expert în securitate naţională): Pentru că sunt mai mulţi candidaţi care nu vor subiectul ăsta, că nu le convine. Pentru mine, absenţa unei teme majore şi faptul că acei candidaţi care sunt împotriva, eu ştiu, a ruperii de NATO sau de spaţiul euroatlantic au această frică, teama de a aborda acest subiect e un mister. Nu înţeleg de ce. Pentru că bătălia în finală - nu acum, în primul tur - tot între asta se va da. Tot despre asta va fi vorba. Chiar dacă vor fi doi candidaţi aparent pro-occidentali, pro-atlantişti, bătălia în final se va da şi pe tema asta, importantă pentru România în următorii cinci ani.
Noi discutăm despre baloane, stat în cap, dat mâna, am mers la slujbe, am mers la discotecă. Foarte frumos. Dar să le spună românilor şi pericolele care ne pasc. Mai ales acum, în contextul ăsta, în urma alegerilor din Statele Unite, a mesajelor care vin de acolo. Mie mi se pare că acei candidaţi sincer pro-atlantişti se tem să deschidă subiectul. Se tem să vorbească despre asta.
Ion M. Ioniţă (redactor-şef Historia): Cum s-ar spune, nu vor să-şi bată cuie în tălpi. Vedeţi că niciunul nu deschide tema de dezbatere ... Nu vor să îşi pună cizmele, să intre în noroi şi să discute baza, viitorul României, care, într-adevăr, are nevoie de fermitate, în ceea ce înseamnă apărarea valorilor fundamentale la care am aderat. Suntem într-o lume în schimbare şi, cu cât eşti mai ferm, cu atât prinzi teren. Se vede din America, foarte clar. Controversat, necontroversat, discutăm enorm, dar mesajul a fost de fermitate. Vrem să fim puternici, indiferent de celelalte mesaje.
Aşa şi în România, vrem să fim puternici în ce? În valoare, în apărare a ceea ce suntem - un pilon al apărării euroatlantice aici, la frontiera europeană, la graniţa cu războiul. Astea sunt lucrurile fundamentale pe care le apărăm. Noi, aici, polonezii, la Marea Baltică, suntem cheia securităţii în estul european. Şi pentru american trebuie să fie foarte clar, şi cred că este, şi pentru european la fel de clar. Împreună putem reuşi, putem face faţă unor provocări fără seamăn...
Pune vreun candidat la preşedinţie în discuţie programele de înarmare a României, de înzestrare, de dotare a armatei române. Cum? Ce ne trebuie? Şi aşa mai departe.
Iulian Fota: Nici măcar bugetul apărării nu vor să îl confirme. Mă aşteptam ca unul dintre ei să zică: dacă mă alegeţi preşedinte, vă jur că 2,5 va fi în continuare bugetul minim, aş fi spus, ca să fie şi mai interesant.
Ion M. Ioniţă: Şi, într-adevăr, nu avem această substanţă pusă în faţa... şi aici este o ignorare a îngrijorărilor oamenilor. Oamenii sunt îngrijoraţi de securitate. Nu e o temă aşa care nu interesează oamenii.
Jurnalist: Merg către profesorul Pîrvulescu. Putem fi siguri că asta este o temă care îngrijorează oamenii mai mult decât neajunsurile economice, de faptul că nu îşi permit să facă faţă preţurilor?
Cristian Pîrvulescu (politolog): De ce credeţi că în România problemele politice externe sunt mai importante? De fapt, românilor le e frică de războiul care este foarte aproape. Le este teamă. Asta nu înseamnă că nu sunt antiruşi. Nu înseamnă că îl apreciază pe Putin. Înseamnă, pur şi simplu, că îşi doresc cu orice condiţii, pace. Altfel spus, sunt pe o linie apropiată de Trump. Şi a susţine altceva este foarte riscant. Şi asta de la început.
Pentru că, vedeţi dumneavoastră, cercetările arătau încă din 2022, imediat după agresiunea rusă, că există acest pacifism. Nu cumva să intrăm în război. Şi nu uitaţi că cei doi, Şoşoacă şi Simion, au mizat enorm de mult pe ideea războiului: ne trag în război, NATO ne duce în război, avem nevoie de pace. Şi ăsta este motivul real pentru care nu au curaj, nu pentru că nu vor - majoritatea candidaţilor sunt pro-atlantici, pro-europeni - dar este foarte riscant. Cum spunea Ion M. Ioniţă, îşi bat cuie în talpă.
Şi atunci preferă să nu discute despre subiect, decât dacă sunt provocaţi. De exemplu, dacă la dezbatere le veţi pune întrebări din sensul ăsta, vă vor răspunde. Dar nu vor fi ei cei care vor veni cu ideile, pentru că li se explică că ar fi foarte riscant şi mai ales cei care se luptă pentru a fi challengerii lui Ciolacu, nu vor să-şi complice foarte mult existenţa, pentru că Simion oricum profită masiv de această temă.