Desprinderea de China va continua global - fostul Secretar de Stat al lui Donald Trump

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Ambiţiile hegemonice ale conducerii Chinei vor fi martore la un proces de dezangajare faţă de China început de fostul preşedinte Donald Trump, dar care va continua la nivel global, precum şi la Casa Albă, a declarat sâmbătă Mike Pompeo.

„Aici nu va exista vreo îndoială că vom observa dezangajare - decuplarea, cum au numit-o unii - care va trebui, aproape sigur, să aibă loc”, a afirmat fostul Secretar de Stat în timpul unui interviu pentru American Thought Leaders al Epoch Times, în marja Conferinţei de Acţiune Politică a Conservatorilor (CPAC), care a avut loc în Orlando, Florida.

Citiți și China trasează patru "linii roşii" pentru administraţia Biden

Mike Pompeo a precizat că abordarea de lungă durată a angajamentului strategic faţă de regimul chinez, care a apărut în timpul erei Richard Nixon şi care a fost sprijinită de secretarul său de stat, Henry Kissinger, a eşuat.

Pompeo este de părere că ţările, inclusiv Statele Unite, vor continua să abandoneze această abordare a angajamentului.

„Vor face unele dintre lucruri diferit”, a spus el. „Timp de 40 de ani, printre democraţi sau republicani, a existat această idee că un angajament cu China va ajuta ca lucrurile să se îmbunătăţească. Am văzut că Partidul Comunist Chinez a profitat de acest lucru şi a distrus locurile de muncă americane şi a distrus atât de mult din lucrurile la care ţinem atât de profund aici, în Statele Unite ”.

Citiți și China cere SUA ridicarea tarifelor şi sancţiunilor, critică administraţia Trump

Într-un discurs anterior, şeful diplomaţiei lui Donald Trump a susţinut succesul realizărilor de politică externă a conceptului „America First” introdus de fostul preşedinte, inclusiv abordarea unei politici de „presiune maximă” împotriva Iranului, mutarea Ambasadei SUA în Israel la Ierusalim, disiparea tensiunilor cu Coreea de Nord, precum şi încheierea unor acorduri istorice - Abraham - către o nouă eră a păcii în Orientul Mijlociu.

Administraţia Trump a reuşit într-o gamă largă de domenii de politică externă pe care alţii le considerau imposibile, a declarat Pompeo.

„Ni s-a spus 'nu puteţi muta Ambasada Statelor Unite în Israel la Ierusalim: o să iasă război'. Ei bine, am făcut-o şi nu a fost un război”, a spus el audienţei.

Citiți și Mike Pompeo: China va folosi inteligenţa artificială pentru a lovi SUA

În cei patru ani în care a stat la Casa Albă, abordarea lui Trump faţă de Partidul Comunist Chinez a acţionat ca un apel de trezire pentru ţările occidentale. Deşi nu este clar dacă administraţia Biden şi alte ţări occidentale vor urma pe deplin abordarea lui Trump, probabil că multe ţări o vor adopta parţial.

Joe Biden a declarat că Beijingul este „cel mai serios concurent al Americii”, dar a mai afirmat că administraţia sa este dispusă să colaboreze cu Partidul Comunist Chinez.

Citiți și Merkel respinge un front comun al ţărilor democratice împotriva Chinei. Mesaj adresat lui Xi Jinping

„Dar suntem gata să lucrăm cu Beijingul atunci când este în interesul Americii să facă acest lucru”, a adăugat el, sugerând o politică de angajament mai mare.

Articolul original în limba engleză, împreună cu interviul poate fi consultat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii