Deputatul Ioan Oltean va fi judecat în libertate

La fel ca şi colegul său de Parlament şi de dosar, Cătălin Teodorescu, şi deputatul Ioan Oltean va fi judecat în libertate.
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României (Epoch Times România)

Acuzat de fapte de corupţie într-un nou dosar ANRP, deputatul Ioan Oltean va fi judecat în libertate, sub control judiciar, în urma unei decizii a Înaltei Curţi, care a respins cererea DNA de a-l aresta preventiv pe ales.

Decizia luată de ÎCCJ nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.

Reamintim că, potrivit procurorilor DNA, Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro într-o biserică, pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei ANRP, în scopul obţinerii unei soluţii favorabile pentru restituirea unui teren.

În acest dosar este judecat şi colegul de Parlament a lui Oltean, Cătălin Teodorescu, pus de asemenea sub control judiciar, pe cauţiune. Magistraţii i-au pus ieri în libertate şi pe fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean precum şi pe celelalte persoane care au făcut parte din comisia ce i-a acordat afaceristului Mihai Rotaru o despăgubire pentru un teren supraevaluat.

Procurorii DNA susţin că, la data de 17.06.2010, Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.