Deputaţii Păun şi Pripiliu au depus iniţiative legislative privind pedepsirea cerşetoriei
Deputaţii Nicolae Păun, reprezentant al Partidei Romilor "Pro-Europa", şi Ştefan Pirpiliu (PDL) au depus la Camera Deputaţilor proiecte legislative privind pedepsirea activităţi de cerşetorie.
Nicolae Păun a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că a depus, luni, la Cameră o iniţiativă care reglementează unele măsuri privind cerşetoria.
Potrivit propunerii legislative, fapta unei persoane care apelează la mila publicului pentru a cere ajutor material sau a beneficia de foloase patrimoniale în locuri publice, precum instituţii de cultură şi artă, staţii de cale ferată, mijloace de transport în comun, în apropierea obiectivelor turistice, a instituţiilor publice şi a altor obiectve de interes naţional, se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
De asemenea, cerşetoria exercitată prin presiune, hărţuire, folosirea forţei ori distrugerea unui bun este considerată agresivă şi se pedepseşte cu închisoare de la şase la trei luni.
"Fapta săvârşită de un grup infracţional organizat, constituit în acest scop, în condiţii care aduc atingere libertăţii persoanei, pentru obţinerea unor foloase materiale din exploatarea cerşetoriei, este considerată infracţiune şi se pedepseşte conform legii penale, cu închisoare de la cinci la zece ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se mai arată în actul normativ iniţiat de Păun.
Deputatul minorităţilor naţionale propune ca exploatarea cerşetoriei să se pedepsească cu închisoare de la şase la trei ani sau cu amendă de 10.000 de lei, dacă este săvârşită asupra unui minor, persoanelor cu dizabilităţi fizice, psihice sau în stare de graviditate, stări aparente sau cunoscute de făptuitor sau compilicii săi, fără a fi constituite în grup infracţional.
În plus, iniţiativa legislativă stipulează că angajarea de minori pentru cerşetorie obişnuită se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani.
Nicolae Păun conchide că legea se aplică de către reprezentanţii MAI şi ai Poliţiei locale, iar sumele obţinute prin cerşetorie se confiscă.
Păun susţine, în expunerea de motive, că necesitatea elaborării propunerii legislative este determinată de amploarea pe care fenomenul a luat-o în ţara noastră, în condiţiile în care autorităţile naţionale, dar şi cele locale au încercat foarte multe metode de combatere a cerşetoriei, dar fără succes.
El precizează că acţiunile poliţiei în cazul cerşetoriei sunt limitate de lacunele legislaţiei.
"Teoretic, dacă se demonstrează că o persoană - care este capabilă de muncă - practică, în mod repetat, cerşetoria, aceasta poate fi sancţionată. Astfel, În 2007, Poliţia Bucureşti a dat aproximativ 10.000 de amenzi, însă cerşetorii, prevalându-se de lacunele legislaţiei, nu le-au plătit. Iar ordonanţa care stabileşte regimul juridic al contravenţiilor prevede că, în cazul în care o persoană nu poate plăti o amendă, sancţiunea se poate transforma în muncă în folosul comunităţii, doar cu acordul persoanei în cauză", arată Păun în expunerea de motive a actului normativ privind interzicerea activităţii de cerşetorie.
Şi deputatul PDL Ştefan Pirpiliu a înaintat la Camera Deputaţilor o iniţiativă pentru interzicerea cerşetoriei care a fost prezentată pe 19 decembrie în Biroul permanent.
În proiectul de lege se prevede că obţinerea de bani prin cerşetorie de către o persoană constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani, iar sumele de bani obţinute prin cerşetorie se confiscă.
De asemenea, darea de bani către o persoană care practică cerşetoria constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 300 la 600 de lei.
"Identificarea cerşetorilor şi a cetăţenilor care procedează la înmânarea unor sume de bani către aceştia, precum şi sancţionarea contravenţională a celor din urmă, revine în sarcina autorităţilor cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice", se mai arată în proiectul de lege.
Pirpiliu afirmă că cerşetoria - "practică socială indezirabilă" - induce în cunoştinţa colectivă o puternică percepţie negativă, făcând parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii de convieţuire socială.
"Fenomenul, aflat în plină ascensiune în ţara noastră, riscă să atingă cote alarmante cu atât mai mult cu cât Noul Cod Penal a renunţat la incriminarea cerşetoriei, dar a propus două incriminări noi, conexe cerşetoriei, adică exploatarea cerşetoriei practicate asupra unui minor sau a unei persoane cu dizabilităţi şi folosirea unui minor de către majorul care poate munci, pentru a obţine bani din partea publicului. Astfel, toleraţi în stradă de autorităţi şi cu concursul unui segment al populaţiei, care dând bani din milă încurajează acest fenomen, nimeni nu va fi încurajat să caute alte soluţii pentru supravieţuire", precizează democrat-liberalul.
El afirmă că prin adoptarea propunerii sale legislative s-ar realiza responsabilizarea opiniei publice cu privire la consecinţele încurajării cerşetoriei şi s-ar putea contracara astfel de comportamente care aduc atingere ordinii publice.