Deputaţii Blocului ACUM au depus moţiunea simplă împotriva Ministrului Apărării, Victor Gaiciuc

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

Deputaţii fracţiunilor parlamentare Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr au depus vineri 29 noiembrie în Parlament o moţiune simplă împotriva Ministrului Apărării Victor Gaiciuc, care prin afirmaţiile sale publice şi-a declarat susţinerea faţă de mişcările separatiste.

Potrivit parlamentarilor, la doar câteva zile de la învestirea Guvernului Chicu, în spaţiul public a apărut o înregistrare în care noul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, aduce drept exemplu pentru armata Republicii Moldova “spiritul de luptă” al forţelor separatiste şi anticonstituţionale din Donbas.

„Când des discutăm şi toţi mă întreabă de ce ne trebuie în Moldova armată? Că noi n-o să biruim niciodată. Da eu aduc un simplu exemplu. Donbasul. În Donbas militari sunt în jur de 10 mii. Practic ca Armata Naţională a Moldovei. Şi Armata Ucraineană îs 168 de mii. Aşa, la simplu. Deci, spiritul, credinţa, credinţa e mai mult, e mai eficace în luptă, dacă ostaşul crede în comandantul său, îşi iubeşte patria, el atuncea, şi cu armament nu aşa de sofisticat ca la inamic, însă el va câştiga”, a declarat Gaiciuc în alocuţiunea sa.

Considerând că Victor Gaiciuc simpatizează deschis cu separatiştii şi susţine agresiunea împotriva unui stat suveran precum Ucraina, deputaţii, semnatari ai prezentei moţiuni simple, formulate în conformitate cu prevederile Constituţiei şi articolelor 112-115 din Regulamentul Parlamentului adoptat prin Legea nr.797/1996, solicită următoarele:

- pentru susţinerea agresiunii împotriva Ucrainei, pentru sfidarea flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pentru afirmaţii şi poziţii care periclitează eforturile Republicii Moldova de a stabili un parteneriat strategic cu Ucraina, dar şi de a atinge rezolvarea paşnică a diferendului transnistrean, solicităm iniţierea procedurii de revocare a lui Victor Gaiciuc din funcţia de Ministru al Apărării al Guvernului Republicii Moldova;

- disocierea imediată şi publică a Preşedintelui Igor Dodon şi a Guvernului condus de Ion Chicu de afirmaţiile lui Victor Gaiciuc şi oferirea unor asigurări clare Ucrainei precum că Guvernul Republicii Moldova nu împărtăşeşte aceste viziuni ce sfidează suveranitatea şi integritatea teritoriala a Ucrainei;

- reconfirmarea oficială din partea Guvernului Republicii Moldova şi a Preşedintelui Igor Dodon că Guvernul susţine necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi nu recunoaşte structurile nelegitime din regiunea transnistreană.