Deputaţi UNPR şi UDMR se plâng de prevederile Codului Penal şi de procedură penală

După ce codurile au fost asumate de guvernul Ponta şi au intrat în vigoare la 1 februarie, parlamentari UNPR şi UDMR vor să modifice prevederile legate de conflictul de interese. ”Este o eroare juridică pentru că potrivit definiţiei conflictului de interese din articolul 301 toată lumea devine infractor, dacă se aplică actuala lege”, a susţinut Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, într-o dezbatere ”Aplicarea Codurilor în privinţa infracţiunilor de corupţie”, organizată de FACIAS la Parlament.
Palatul Parlamentului, dezbateri privind ” Aplicarea noilor coduri penale şi civile.” (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
14.04.2014

După ce codurile au fost asumate de guvernul Ponta şi au intrat în vigoare la 1 februarie, parlamentari UNPR şi UDMR vor să modifice prevederile legate de conflictul de interese. ”Este o eroare juridică pentru că, potrivit definiţiei conflictului de interese din articolul 301 toată lumea devine infractor, dacă se aplică actuala lege”, a susţinut Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, într-o dezbatere ”Aplicarea Codurilor în privinţa infracţiunilor de corupţie”, organizată de FACIAS la Parlament.

Ministrul a afirmat că actuala reglementare ”duce la situaţii absurde pentru că nu se poate obţine un drept salarial şi să devii infractor prin asta. Pe de altă parte, e infracţiune angajarea de către preşedinte a foştilor consilieri, alegerea preşedintelui Curţii Constituţionale de către ceilalţi membri, alegerea preşedintelui CSM care-i face infractori pe cei care-l aleg”. În opinia sa, reglementarea conflictului de interese este dezastruoasă iar ”procurorii sesizaţi sunt obligaţi să aplice o lege proastă”.

În ceea ce priveşte scoaterea parlamentarilor şi a preşedintelui din categoria funcţionarilor publici, Nicolicea consideră că aceştia nu sunt angajaţi ai instituţiilor, ci reprezentanţi ai poporului. Pe de altă parte el a mai constatat că există discrepanţe între sancţiunile prevăzute de Codul vechi şi cel nou.

La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a reamintit că ”noul cod penal şi de procedură penală au început ca un proiect al guvernului şi au fost dezbătute într-o comisie condusă mai întâi de Victor Ponta şi apoi de Toni Greblă”. El a evocat cazul Diaconu, declarat incompatibil de ANI şi care nu mai avea, ca persoană care a ocupat o funcţie eligibilă, dreptul de a ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. ”Potrivit principiului aplicării legii mai favorabile, a fi fost senator nu poate să fie aceeaşi funcţie cu cea de europarlamentar”, a susţinut Arpad, care a salutat decizia Curţii de Apel Bucureşti care-i permite actorului să candideze.

Totodată deputatul UDMR a criticat procedura confiscării extinse a averii, susţinând că nu este corect să fie confiscate şi bunurile care n-au fost obţinute prin infracţiuni, doar pentru că există presiune publică mare în acest sens.

Şi Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Camera Deputaţilor, s-a arătat deranjat susţinând că ”infracţiunea de conflict de interese este un abuz” şi ca acesta ar trebui inclus în sfera administrativă, nu în cea penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor