Deputaţi UNPR şi UDMR se plâng de prevederile Codului Penal şi de procedură penală

Palatul Parlamentului, dezbateri privind ” Aplicarea noilor coduri penale şi civile.”
Palatul Parlamentului, dezbateri privind ” Aplicarea noilor coduri penale şi civile.” (Epoch Times România)

După ce codurile au fost asumate de guvernul Ponta şi au intrat în vigoare la 1 februarie, parlamentari UNPR şi UDMR vor să modifice prevederile legate de conflictul de interese. ”Este o eroare juridică pentru că, potrivit definiţiei conflictului de interese din articolul 301 toată lumea devine infractor, dacă se aplică actuala lege”, a susţinut Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, într-o dezbatere ”Aplicarea Codurilor în privinţa infracţiunilor de corupţie”, organizată de FACIAS la Parlament.

Ministrul a afirmat că actuala reglementare ”duce la situaţii absurde pentru că nu se poate obţine un drept salarial şi să devii infractor prin asta. Pe de altă parte, e infracţiune angajarea de către preşedinte a foştilor consilieri, alegerea preşedintelui Curţii Constituţionale de către ceilalţi membri, alegerea preşedintelui CSM care-i face infractori pe cei care-l aleg”. În opinia sa, reglementarea conflictului de interese este dezastruoasă iar ”procurorii sesizaţi sunt obligaţi să aplice o lege proastă”.

În ceea ce priveşte scoaterea parlamentarilor şi a preşedintelui din categoria funcţionarilor publici, Nicolicea consideră că aceştia nu sunt angajaţi ai instituţiilor, ci reprezentanţi ai poporului. Pe de altă parte el a mai constatat că există discrepanţe între sancţiunile prevăzute de Codul vechi şi cel nou.

La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a reamintit că ”noul cod penal şi de procedură penală au început ca un proiect al guvernului şi au fost dezbătute într-o comisie condusă mai întâi de Victor Ponta şi apoi de Toni Greblă”. El a evocat cazul Diaconu, declarat incompatibil de ANI şi care nu mai avea, ca persoană care a ocupat o funcţie eligibilă, dreptul de a ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. ”Potrivit principiului aplicării legii mai favorabile, a fi fost senator nu poate să fie aceeaşi funcţie cu cea de europarlamentar”, a susţinut Arpad, care a salutat decizia Curţii de Apel Bucureşti care-i permite actorului să candideze.

Totodată deputatul UDMR a criticat procedura confiscării extinse a averii, susţinând că nu este corect să fie confiscate şi bunurile care n-au fost obţinute prin infracţiuni, doar pentru că există presiune publică mare în acest sens.

Şi Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Camera Deputaţilor, s-a arătat deranjat susţinând că ”infracţiunea de conflict de interese este un abuz” şi ca acesta ar trebui inclus în sfera administrativă, nu în cea penală.