Deputat USR, după atacul informatic asupra spitalelor: Poate că Ciolacu va înţelege că digitalizarea nu se face cu tiriplici
USR a criticat în termeni duri guvernarea PSD-PNL după atacul cibernetic din noaptea de duminică spre luni, care a afectat activitatea mai multor spitale din ţară, susţinând că oamenii “numiţi din pix” de cele două partide nu sunt capabili să înţeleagă măsurile ce trebuie luate pentru ca sistemele electronice vitale pentru societate să rămână funcţionale.
“România are 5 mari instituţii care se ocupă de digitalizare şi siguranţa datelor şi cu toate acestea spitalele au fost blocate, astăzi, după un atac cibernetic”, a transmis USR într-un comunicat.
La rândul său, deputatul USR Radu Miruţă, membru în Comisia IT şi doctor în Telecomunicaţii, a atras atenţia că mulţi oameni “numiţi din pix” de PSD şi PNL la vârful instituţiilor cheie care controlează digitalizarea din România nu sunt capabili să înţeleagă ce măsuri trebuie luate la nivelul lui 2024 astfel încât sisteme electronice vitale pentru societate să rămână funcţionale, sau ca datele noastre personale să fie în siguranţă.
“Poate că Ciolacu va înţelege că digitalizarea nu se face cu tiriplici, că digitalizarea nu este despre numiri în funcţii cu salarii mari dacă cel numit nu înţelege ce are de făcut! Poate, măcar după astfel de situaţii, guvernul va pricepe că tehnologia informaţiei nu este ca politica şi comentatul meciurilor de fotbal, la care se pricepe oricine. Poate îşi aminteşte fiecare decident că printre cei mai buni colegi din clasa sa au mers spre facultăţi cu astfel de profil, că tehnologia informaţiei este o chestiune care ne afectează pe toţi şi nu poate fi lăsată pe mâna unor personaje ca Zgonea, Popescu şi alţii ca ei. E momentul ca România să îşi lase specialiştii să decidă lucruri pe care mare parte dintre politicienii de la putere nu le înţeleg”, a adăugat Miruţă.
De asemenea, USR a mai precizat că a trecut în PNRR aproximativ 400 milioane euro pentru digitalizarea statului, pentru a construi acele autostrăzi digitale, pe infrastructura cărora să poată fi dezvoltate servicii ce aduc plus valoare fiecărui român.
“PSD şi PNL ratează această şansă istorică a României de a se moderniza. În era inteligenţei artificiale, servicii electronice critice ale statului român au ajuns să meargă o zi da, una nu, iar protejarea datelor personale ale cetăţenilor a devenit un moft. Reamintim şi de recentul incident de securitate de la Camera Deputaţilor, care nu a fost clarificat de cei responsabili până la această oră”, se mai arată în comunicat.
Totodată, partidul condus de Cătălin Drulă a transmis că, la legea bugetului, a cerut prin două amendamente fonduri speciale pentru îmbunătăţirea securităţii cibernetice în instituţii, dar au fost respinse de coaliţia PSD-PNL.
Reamintim că Ministerul Sănătăţii a anunţat într-un comunicat că, în noaptea de duminică spre luni, a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, iar fişierele şi bazele de date sunt criptate.
Potrivit instituţiei, unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:
• Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
• Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga
• Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare
• Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa
• Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB)
• Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa
• Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
• Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte
• Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti
• institutul Clinic Fundeni
• Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)
• Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău
• Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
• Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
• Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
• Spitalul Clinic Colţea
• Spitalul Municipal Medgidia
• Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti
Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. În plus, au fost activate măsuri de prevenţie excepţională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac, se mai arată în comunicat.
Mai mult, Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate o serie de măsuri de siguranţă, inclusiv limitarea internetului şi salvarea datelor pe suport extern.