Deputat PNL: AUR este de factură “neo-fascistă, ultranaţionalistă”. E nevoie de un pact naţional ca să îi izolăm în Parlament

George Simion (Epoch Times România)
Andrei Popescu
06.04.2021

Deputatul PNL Alexandru Muraru a declarat, la Europa Liberă, că partidul AUR, pe care îl descrie ca fiind de factură “neo-fascistă, neo-legionară şi ultranaţionalistă”, este pasibil “de scoatere în afara legii” pentru acţiuni extremiste, apologia criminalilor de război şi atacuri la adresa minorităţilor. Dar, a adăugat liberalul, este nevoie de un pact naţional la nivel parlamentar, de un angajament de izolare a partidului condus de George Simion.

“Cred că vorbim cu precădere de un partid de factură neo-fascistă, neo-legionară, ultranaţionalistă. Dinamica lor este mare, ei intercalează şi alternează teme şi motive din neo populismul european, fascismul românesc interbelic (excepţionalismul, filiaţia religioasă), dar şi un mod de acţiune specific acestor partide extremiste, o reţea aproape invizibilă dar eficientă din punct de vedere a captării aderenţilor. Ceea ce fac cei de la AUR e un atac direct la toleranţă, la alteritate, la diversitate care ia forma unui război ideologic pe măsură ce reţeaua câştigă teren”, a precizat Muraru, întrebat dacă AUR are datele unui partid fascist.

De asemenea, deputatul PNL - reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei - a mai afirmat că stigmatizarea socială a celuilalt, a minoritarilor creează extremiştilor şi adepţilor lor sentimentul că pot trece la nivelul următor, că sunt legitimi.

“Prezenţa lor publică în stradă, pe reţelele de socializare, în mass-media, având mereu şi mereu noi motive şi instrumente de a propaga ura creează pentru adepţii lor sentimentul unei societăţi în pragul prăbuşirii şi a victoriei lor iminente. De aceea, ei sunt mereu în mişcare, războiul lor nu se încheie cu nicio concesie pe care o primesc, cedarea autorităţii e pentru ei un pas înainte”, a menţionat Muraru.

În ceea ce priveşte vizitele efectuate de AUR la ministere, Muraru consideră că acestea au rolul de a-i intimida pe membrii Guvernului.

“Din păcate, câţiva miniştri au cedat. Pot înţelege nevoia de dialog, pot înţelege obsesia omului politic pentru a căuta apreciere şi voturi, dar nu cu cei care alimentează apoi un tip de fanatism şi de torpilare a instituţiilor statului”, a continuat liberalul.

Muraru consideră că membrii AUR, prezenţi la recentele proteste anti-restricţii, vor să lase impresia că sunt “frecventabili” şi se erijează în negociatori şi purtători de mesaje pentru unele categorii pe care ei le numesc “nereprezentate” sau excluse de la dialog.

Totodată, deputatul şi-a exprimat temerea că, după trecerea pandemiei, AUR va face o alianţă parlamentară cu PSD.

“Ei ştiu că sunt pasibili de scoatere în afara legii, dar e nevoie de un pact naţional, parlamentar, împotriva extremismului, un angajament de izolare a lor în Parlament”, a mai precizat Muraru.

Un mesaj similar a avut şi vicepremierul Dan Barna, care a afirmat, recent, că Guvernul va arăta toleranţă zero faţă de “manifestările huliganice, din registrul fascist” care au avut loc în ultimele zile în ţară şi a menţionat că „avem în mod oficial un partid extremist în Parlament”, făcând cel mai probabil referire la partidul AUR.

“Cei care şi-au asumat aceste proteste şi partea aceea dintre cei care au demonstrat, care consideră că este legitim să o ameninţi pe Maia Morgenstern, care consideră că este legitim să te duci la primarul Timişoarei acasă şi să strigi repertoriul fascist, revoltător şi de neacceptat, cei care s-au dus în mod revoltător - aproape mi s-a făcut rău - în curtea spitalului din Braşov strigând la medici şi la ambulanţe 'asasinilor', acele persoane sunt huligani, acele persoane sunt persoane din zona extremismului, din zona fascismului, şi faptul că am putea să avem orice toleranţă faţă de ei este exclus”, a mai transmis Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor