Deputat PAS: Pentru bani murdari, Moldsilva protejată de PSRM, taie ilegal pădurile

Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

În Republica Moldova, Întreprinderea Moldsilva taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern, susţine deputatul PAS, Radu Marian, menţionând că va solicita de urgenţă implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi a experţilor în domeniu, pentru investigarea ilegalităţilor.

Potrivit deputatului, veniturile din vânzarea lemnului tăiat ilegal se ridică la cel puţin 127 milioane de lei, dintre care jumătate ar merge către şefii ocoalelor silvice şi conducerea centrală a Moldsilva, protejată de PSRM.

„Venitul ilegal se împarte: 25% pădurarului, 25% inginerului şi şefului ocolului silvic iar 50% şefului Întreprinderii şi conducerii Moldsilva.”

Tăierea ilegală este o problemă mult prea importantă pentru a fi ignorată, a notat parlamentarul, subliniind că Moldova se află pe ultimul loc în Europa după ponderea suprafeţelor împădurite din total. „Doar în anul 2019, s-au tăiat ilegal cel puţin 192.000 metri cubi de lemn, echivalentul suprafeţei sectorului Râşcani din Capitală.”

Astfel, Radu Marian a anunţat că împreună cu organele abilitate ale statului şi cu ajutorul deputaţilor PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp, Ion Groza şi Petru Frunze, vor investigha „actele criminale de distrugere a pădurilor noastre” mizând pe faptul că instituţiile responsabile vor fi deschise pentru colaborare.

„Trebuie să avem grijă de „plămânii” acestei ţări şi să-i pedepsim pe cei care fac bani murdari din distrugerea lor”, a concluzionat deputatul PAS.