Procurorul General al RM: Activitatea Procuraturii, supusă atacurilor inadmisibile din partea politicului

Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociaţia Procurorilor şi Asociaţia Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova au lansat marţi, 5 ianuarie, un apel către instituţiile internaţionale şi societate atrăgând atenţia „asupra tentativelor tot mai insistente şi brutale ale unor actori politici de subminare a independenţei instituţionale şi individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească.

„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni şi susţinătorii lor, care îşi asumă rolul de judecători ai activităţii procurorilor şi care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel şi fel de situaţii pe care le califică ca fiind greşit soluţionate juridic”, se arată printre altele în apelul citat de Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, procurorii au susţinut că „forţele declarate proeuropene sănătoase” în loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze şi să dezbine efectivul de procurori subminând încrederea publică în puterea judecătorească, „care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituţional al statului democratic”.

În opinia semnatarilor apelului, atacurile s-au înteţit, „depăşind abuziv orice limită admisibilă”, când s-a avansat substanţial în anchete, iar investigarea dosarului privind frauda bancară „realizează progrese zi de zi”.

„Stimaţi politicieni, justiţia nu se face în birourile de la Preşedinţie sau Legislativ. Justiţia nu se face pe Facebook sau în platourile televizate. Justiţia se înfăptuieşte în biroul procurorului de caz şi sălile de judecată, pentru că polemicile politice nu pot înlocui o dezbatere judiciară şi legală”, au adăugat aceştia, menţionând că politicienii ar fi deranjaţi şi nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a-i influenţa.

Deşi Alexandr Stoianoglo nu a numit niciun partid politic sau politician, totuşi a ţinut să sublinieze că apelul nu este un act de confruntare cu Maia Sandu, chiar dacă în textul acestuia se mai arată că ultima campanie electorală a făcut din procuratură un regretabil subiect de polemici din partea actorilor politici, lansate doar pentru a distrage atenţia de la propriile lor neajunsuri şi alte probleme de bază, grave, cu care se confruntă R. Moldova în domeniul economic, social, politic etc.

Nu mai suntem în perioada Plahotniuc sau a lui Dodon, ar fi bine ca şi procurorii să prindă mai mult curaj, a declarat în context preşedintele PAS Igor Grosu pentru Radio Europa Liberă, precizând că pentru a evita criticile, procurorii data viitoare trebuie să vină să ofere detalii concrete despre progresele în dosarele de rezonanţă, precum frauda bancară, deportarea profesorilor turci sau concesionarea aeroportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe