SUA anulează vizita ambasadorului la ONU în Taiwan

Ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, 12 septembrie 2019
Ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, 12 septembrie 2019 (Spencer Platt/Getty Images)

O călătorie planificată în Taiwan a ambasadorului SUA la ONU, Kelly Craft a fost anulată. Craft fi fost al treilea oficial american important care vizitează insula în ultimele şase luni.

Craft urma să viziteze Taiwanul de miercuri până vineri, dar secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat, marţi, într-o declaraţie că toate călătoriile din această săptămână au fost anulate din cauza eforturilor de tranziţie către noua administraţie Joe Biden.

Pompeo a anunţat săptămâna trecută vizita lui Craft, iar ştirea a stârnit critici vehemente din partea regimului chinez. Partidul Comunist Chinez consideră Taiwanul o parte a teritoriului său şi a ameninţat că va aduce insula sub controlul său inclusiv prin forţă militară.

Relaţiile SUA-Taiwan s-au încălzit considerabil în timpul administraţiei Trump. Săptămâna trecută, Pompeo a eliminat toate restricţiile interne care reglementau modul în care oficialii americani interacţionau cu omologii lor din Taiwan, o mişcare aplaudată de Taipei. Pompeo a descris regulile autoimpuse de diplomaţia americană drept încercări ale administraţiilor anterioare de a „linişti unilateral regimul comunist din Beijing”.

Statele Unite nu au o relaţie diplomatică formală cu Taiwanul, dar menţin legături neoficiale cu insula autoguvernată în temeiul Legii privind relaţiile din Taiwan (TRA) din 1979. TRA autorizează Statele Unite să furnizeze insulei echipamente militare pentru autoapărare şi să înfiinţeze o corporaţie nonprofit numită Institutul American din Taiwan, care este acum ambasada de facto a SUA pe insulă.

Anul trecut, Statele Unite au aprobat mai multe contracte majore de vânzare de arme către Taiwan şi au sporit angajamentele oficiale.

„Ne-am alăturat prietenilor noştri din Taiwan”, a spus Pompeo într-o postare din 7 ianuarie. „În ultimii 3 ani, administraţia Trump a autorizat vânzări de arme către Taiwan de peste 15 miliarde USD. Administraţia Obama? Vânzări de 14 miliarde USD în 8 ani”.

Ambasada de facto a Taiwanului în Statele Unite nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.