Deputat PAS: Declaraţiile jignitoare ale premierului R. Moldova la adresa istoricilor arată decăderea intelectuală a clasei politice

Dacă Ion Chicu nu găseşte bani pentru cercetători, profesori şi artişti poate să plece. Ţara nu va regreta, iar Istoria nici nu va observa această „pierdere", afirmă Virgil Pâslariuc.
Vladimir Pâslariuc, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (facebook/PAS)
Ştefan Sârbu
09.03.2020

Deputatul PAS, Virgil Pâslariuc susţine că declaraţiile jignitoare ale premierului moldovean Ion Chicu la adresa comunităţii academice, denotă gradul de decădere nu doar morală, dar şi intelectuală a clasei politice „ieşite din mantaua lui Plahotniuc”.

Parlamentarul menţionează că fiind „obosit” de soluţionarea problemelor cetăţenilor, „specialist în crearea de găuri bugetare (pare a fi singura lui vocaţie)”, prim-ministrul îşi dă cu părerea cum trebuie să fie finanţată cercetarea în R. Moldova, declarând că „nu doreşte să irosească banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolaţi în proiecte politice”.

Acesta a ţinut să-i amintească „premierului de companie a lui Dodon”, că ştiinţele socio-umanistice nu sunt mai puţin importante pentru ţară, decât cele câteva ştiinţe exacte pe care şi le-a amintit din programul şcolar şi că nu este de competenţa domniei sale să evalueze care ştiinţă este ştiinţă, care este pseudo-ştiinţă şi cine merită finanţare din banul public şi cine nu.

„Este plătit din banii contribuabililor să găsească bani inclusiv pentru cercetători, profesori şi artişti, ca aceştia să nu umble 'flămânzi', aşa cum şi-ar dori miniştrii săi, iar dacă nu reuşeşte, atunci să plece, mai ales că ţara nici nu va regreta, iar Istoria nici nu va observa această 'pierdere'”, a concluzionat Virgil Pâslariuc.

Reacţionând la protestul zecilor de cercetători de la institutele de istorie, patrimoniu cultural şi de filologie, premierul Ion Chicu a declarat că autorităţile sunt gata să plătească pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină şi multe alte domenii. „Nu irosim însă banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolaţi în proiecte politice.”

Angajaţii Institutului de Istorie au avertizat că vor relua protestul în această săptămână pentru că noul sistem de finanţare a cercetării dezavantajează clar domeniile umaniste, iar unele domenii, ca istoria contemporană sau filozofia au rămas fără finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor