Departamentul de Justiţie al SUA dă în judecată TikTok. Acuză compania că a colectat ilegal datele copiilor
Departamentul de Justiţie al SUA a dat în judecată, vineri, TikTok, acuzând compania că încalcă legea privind confidenţialitatea online a copiilor şi că a încălcat o înţelegere încheiată cu o altă agenţie federală.
Plângerea, depusă împreună cu Comisia Federală pentru Comerţ la un tribunal federal din California, vine în contextul în care SUA şi proeminenta companie de social media sunt implicate într-o nouă bătălie juridică care va determina dacă - sau cum - TikTok va continua să funcţioneze în SUA.
Cel mai recent proces se concentrează pe acuzaţiile conform cărora TikTok, o platformă care stabileşte trenduri (tendinţe) şi care este populară în rândul utilizatorilor tineri, şi compania sa mamă ByteDance, cu sediul în China, au încălcat o lege federală care impune aplicaţiilor şi site-urilor orientate către copii să obţină acordul părinţilor înainte de a colecta informaţii personale ale copiilor sub 13 ani, potrivit AP.
TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
"Această acţiune este necesară pentru a-i împiedica pe inculpaţi, care sunt recidivişti şi operează la scară largă, să colecteze şi să utilizeze informaţiile private ale copiilor mici fără consimţământul sau controlul părinţilor", a declarat Brian M. Boynton, şeful Diviziei civile a Departamentului Justiţiei.
Statele Unite au decis să intenteze procesul în urma unei investigaţii a FTC care a analizat dacă companiile au respectat o înţelegere anterioară care a implicat predecesorul TikTok, Musical.ly.
În 2019, guvernul federal a dat în judecată Musical.ly, susţinând că a încălcat Children's Online Privacy Protection Act, sau COPPA, prin faptul că nu a notificat părinţii cu privire la colectarea şi utilizarea de informaţii personale pentru copiii sub 13 ani.
În acelaşi an, Musical.ly - achiziţionată de ByteDance în 2017 şi fuzionată cu TikTok - a fost de acord să plătească 5,7 milioane de dolari pentru a scăpa de aceste acuzaţii. Cele două companii au făcut, de asemenea, obiectul unui ordin judecătoresc prin care li se cerea să respecte COPPA, ceea ce, potrivit guvernului, nu s-a întâmplat.
În plângere, Departamentul de Justiţie şi FTC susţin că TikTok a permis cu bună ştiinţă copiilor să îşi creeze conturi şi să le păstreze informaţiile personale fără să îşi anunţe părinţii. Această practică se extinde la conturile create în "Kids Mode", o versiune a TikTok destinată copiilor sub 13 ani, a declarat Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă privind procesul.
Cele două agenţii susţin că informaţiile colectate au inclus activităţi în cadrul aplicaţiei şi alţi identificatori utilizaţi pentru a crea profiluri de utilizator. De asemenea, ele acuză TikTok că a partajat datele cu alte companii - cum ar fi Facebook Meta şi o companie de analiză numită AppsFlyer - pentru a convinge utilizatorii "Kids Mode" să fie mai mult pe platformă, o practică pe care TikTok a numit-o "re-targetare a utilizatorilor mai puţin activi".
Potrivit plângerii, TikTok a permis, de asemenea, copiilor să îşi creeze conturi fără a fi nevoiţi să îşi indice vârsta sau să obţină aprobarea părinţilor, utilizând acreditări de la servicii terţe. Compania a clasificat aceste conturi drept conturi cu "vârstă necunoscută", despre care agenţiile spun că au ajuns la ordinul milioanelor.
După ce părinţii au descoperit unele dintre conturile copiilor lor şi au cerut ca acestea să fie şterse, oficialii federali au declarat că cererile lor nu au fost onorate. Într-un comunicat de presă care explică procesul, Ministerul Justiţiei a declarat că presupusele încălcări au dus la utilizarea de către milioane de copii sub 13 ani a aplicaţiei obişnuite TikTok, permiţându-le să interacţioneze cu adulţi şi să acceseze conţinut pentru adulţi.
În martie, o persoană care se ocupa de această chestiune a declarat pentru AP că ancheta FTC urmărea, de asemenea, să stabilească dacă TikTok a încălcat o parte a legii federale care interzice practicile comerciale "neloiale şi înşelătoare" prin negarea faptului că persoane din China aveau acces la datele utilizatorilor din SUA.
Aceste afirmaţii nu au fost incluse în noua plângere, care solicită penalităţi civile şi măsuri asiguratorii.