Declaraţia preşedintelui rus privind neparticiparea Ucrainei la Uniunea Vamală stârneşte emoţii la Kiev

Declaraţia dură a preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind neparticiparea Ucrainei la Uniunea Vamală a fost interpretată de politicieni şi experţi de la Kiev drept 'o ameninţare' şi 'un punct mort' în relaţiile celor două ţări.
Dimitri Medvedev, 24 august 2011 (DMITRY ASTAKHOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.08.2011

Declaraţia dură a preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind neparticiparea Ucrainei la Uniunea Vamală a fost interpretată de politicieni şi experţi de la Kiev drept 'o ameninţare' şi 'un punct mort' în relaţiile celor două ţări. Chiar şi ucrainenii loiali Moscovei sunt de părere că preşedintele Rusiei ar fi putut alege de Ziua Independenţei, marcată de Ucraina la 24 august, o formă ceva mai 'delicată' de felicitare. Totuşi, potrivit directorului Centrului pentru studii politice de la Kiev, Mihail Pogrebinski, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi ordonat deja elaborarea de 'propuneri avantajoase' pentru Moscova, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În pofida faptului că Ucraina este interesată în aderarea la Uniunea Vamală, Rusia nu poate accepta o raliere incompletă, după nişte formule de compromis. 'Nu putem accepta aderarea Ucrainei (la Uniunea Vamală) pe baza unor formule de tipul 'trei plus unu' sau 'vom semna 20 de documente, nu 30'. Fie (Ucraina) aderă cu totul, semnează totul pe etape, devine membru deplin al Uniunii Vamale, se bucură de avantajele acestui lucru şi îşi respectă obligaţiile, fie trebuie să-şi aleagă alt drum', a subliniat Medvedev.

Liderul rus a precizat că Rusia este interesată în aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală şi a ţinut să atenţioneze că, în cazul în care statul ucrainean nu se va ralia acestui organism, Rusia va fi nevoită să facă uz de anumite regimuri vamale în relaţia cu Kievul.

În context, Medvedev a spus că Rusia este gata să ofere o 'reducere integraţionistă' pentru gazul livrat Ucrainei, cu condiţia să primească în schimb 'propuneri avantajoase' din partea autorităţilor ucrainene. Liderul rus a amintit că Republica Belarus a primit deja o astfel de reducere, pentru participarea deplină la Uniunea Vamală şi pentru acceptul de a vinde Rusiei compania 'Beltransgaz', care gestionează reţeaua naţională de transport al gazului. 'Pe această cale ar trebui să meargă şi prietenii noştri ucraineni', a declarat Medvedev.

Această declaraţie a liderului rus a stârnit la Kiev o furtună de emoţii, comentează Nezavisimaia Gazeta. Chiar şi cei care simpatizau Moscova au fost nevoiţi să recunoască faptul că Medvedev nu a ales tocmai cea mai bună perioadă pentru asemenea sugestii: în Ucraina era marcată Ziua Independenţei şi opoziţia ucraineană 'era pe poziţii' la Kiev.

În opinia analistului ucrainean Viktor Nebojenko, o paralelă între Ucraina şi Republica Belarus a fost total inoportună. 'Ucrainenii ştiu foarte bine ce s-a întâmplat în Belarus. Îşi amintesc cum belaruşii se mândreau cu nivelul lor de tari, însă apoi a urmat inflaţia şi falimentul economic. Belaruşii acuză de acest lucru politicienii şi businessul rus. Declaraţia lui Medvedev a fost interpretată de toţi ca fiind o ameninţare', explică Nebojenko. 'Poate că Medvedev a vorbit despre economie, însă la Kiev toţi au înţeles că este vorba de politică', adaugă analistul.

Revenind la paralela cu Belarus, Nebojenko aminteşte că primul lucru pe care l-au făcut belaruşii, în încercarea de a-şi ameliora relaţiile cu Moscova, a fost acela de a-i ceda combinatul chimic 'Belaruskalii'. 'În Ucraina, însă, combinatele chimice îi aparţin lui Dmitri Firtaş (important om de afaceri, aflat la conducerea 'RosUkrEnergo'), iar acesta nu le va ceda Rusiei'. Mai degrabă, sugerează analistul, 'Rusia ar fi trebuit să insiste nu asupra aderării la Uniunea Vamală, ci la o altă uniune, de exemplu la una energetică sau a gazului, formată din Ucraina, Belarus şi Rusia'.

La rândul său, politologul Mihail Pogrebinski atrage atenţia asupra cuvintelor lui Medvedev privind 'propunerile avantajoase' pe care Ucraina le-ar putea face Rusiei. Pogrebinski afirmă că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, conducerea ucraineană a dat deja indicaţii în acest sens, iar propuneri de compromis ar trebui găsite şi făcute Moscovei până la 1 ianuarie, termen critic când va începe să funcţioneze Uniunea Vamală. 'În caz contrar, lucrurile vor întra într-un punct mort', atenţionează politologul.

În ceea ce priveşte actuala propunere a Rusiei, aceasta este 'prea dură pentru Ucraina', este de părere Pogrebinski. 'Rusia desfăşoară faţă de Ucraina o politică imperială, încercând să o implice în uniuni care nu sunt în avantajul ei. În opinia părţii patriotice a parlamentului ucrainean, Ucraina nu ar trebui să participe la Uniunea Vamală nici în formatul 'deplin' propus de Moscova, nici în formatul 3+1propus de Ianukovici', consideră politologul şi deputatul ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor