Decizia în procesul de incompatibilitate a lui Iohannis amânată pentru 21 ianuarie

Klaus Iohannis, preşedintele PNL
Klaus Iohannis, preşedintele PNL (Epoch Times România)

Suspansul în procesul de incompatiblitate a lui Klaus Iohannis se prelungeşte cu încă o săptămână. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va pronunţa pe 21 ianuarie sentinţa în recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul în urma căruia şeful statului a fost găsit în incompatibilitate.

Preşedintele Iohannis nu s-a prezentat la termenul de miercuri, fiind reprezentat de avocaţii săi.

Potrivit Agerpres, reprezentantul ANI a solicitat ca şeful statului să fie declarat incompatibil în timp ce avocaţii lui Iohannis au cerut să fie menţinută decizia pronunţată în toamna lui 2013 de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care raportul Agenţiei de Integritate a fost anulat.

Avocaţii au argumentat că instanţa de fond a reţinut că ANI nu a demonstrat incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, iar până în prezent ANI nu a venit cu niciun înscris suplimentar care să dovedească incompatibilitatea.

"Nicăieri în motivele de recurs ANI nu a venit să arate că situaţia este diferită faţă de cea prezentată. Instanţa nu mai poate reinterpreta starea de fapt. Vorbim de autoritatea de lucru judecat", au afirmat avocaţii lui Iohannis.

Amintim că ANI anunţa, pe 24 aprilie 2013, că primarul Sibiului Klaus Iohannis este incompatibil întrucât a ocupat simultan funcţia de primar al Sibiului şi cea de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA. La 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI, judecătorii susţinând că Iohannis nu a încălcat legea şi că interpretarea ANI este eronată.

Ulterior, ANI a contestat decizia la Curtea Supremă, care urmează acum să decidă în mod definitiv dacă Iohannis a fost incompatibil, sau dacă raportul ANI va fi anulat. Între timp, Iohannis a fost ales preşedinte şi beneficiază de imunitate prezidenţială.