De Ziua Naţională: parade militare, artificii, fasole cu cârnaţi în Bucureşti şi în alte oraşe

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului la Regatul Român.
Ziua Naţională 1 Decembrie la Alba Iulia (Cornel Putan)
L.M.
01.12.2016

Data de 1 decembrie 1918 a intrat în istoria ţării noastre cu ocazia convocării, la Alba Iulia, a Marii Adunări Naţionale a Românilor, lucrările incheindu-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Decizia din 1918 a fost făcută publică prin Declaraţia de la Alba Iulia.

Votată în unanimitate, această hotărâre, care a fost citită de Vasile Goldiş şi care proclama unirea tuturor românilor într-un singur stat, a avut loc după ce, pe data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, instituţiile reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei votaseră unirea. La această Adunare Naţională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi aproximativ 100.000 de români care au venit să susţină decizia de instituire a României Mari. A fost sărbătorită ca zi naţională a României pentru prima dată în anul 1990, pe baza Legii adoptate la 15.VII.1990, de cele două Camere ale Parlamentului. În timpul dictaturii comuniste Ziua naţională se sărbătorea la 23 august (dată când România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei).

Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei şi a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia şi Bucovina, au fost unite la date diferite. Astfel, istoricul propunea ziua de 10 mai ca zi naţională, adică ziua intrării Regelui Carol I în România (10 mai 1866) şi ziua proclamării Independenţei (10 mai 1877).

Pentru 1 Decembrie, peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa începând cu ora 11.00, la Parada militară din Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Militarii străini vor fi din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Italiană, Republica Federală Germania, Basarabia, Republica Polonă, Republica Slovacă, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Programul în Bucureşti este următorul:

11.00: Soseşte Klaus Iohannis, Preşedintele României.

11.03: Salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutul gărzii şi ocuparea locului în tribună

11.07: Muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, ale Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi ale Brigăzii 1 Mecanizată ”ARGEDAVA”, împreună cu corul studenţilor Academiei Tehnice Militare, vor interpreta IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI.

Solistă este soprana Carla Muşat, membră a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare.

11.08: Preşedintele României va depune o coroană de flori.

11.15: Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Tot în Bucureşti, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de parade militare, ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament şi retrageri cu torţe în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Parade militare spectaculoase vor fi organizate, de Ziua Naţională, în majoritatea oraşelor din ţară, iar autorităţile au pregătit concerte, mese populare cu fasole şi cârnaţi şi focuri de artificii. Cu aceeaşi ocazie, în mai multe oraşe autorităţile vor aprinde iluminatul festiv de sărbători, transmite mediafax.ro.

Alba Iulia - Show pirotehnic 3D, concerte şi masă populară cu trei tone de fasole şi cârnaţi

O paradă spectaculoasă cu circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale, va fi organizată de 1 Decembrie la Alba Iulia, localnicii şi turiştii având la dispoziţie 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar printre manifestări apare şi un show pirotehnic 3D.

În oraşul în care acum 98 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, manifestările prilejuite de Ziua Naţională vor începe la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria şi Mihai Viteazul. La ora 11.45, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul de Unire, are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918. La ora 12.00 va avea loc un Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar o oră mai târziu o paradă militară spectaculoasă, în cadrul căreia vor defila circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale. Dispozitivul de defilare va fi format din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale. Totodată, ca în fiecare an, şi Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia va participa cu două plutoane. Parada militară va dura circa 60 de minute şi se va organiza, la fel ca anii trecuţi, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi împrejurimi.

De la ora 14.00, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, va avea loc evenimentul denumit ”Marea Unire a Bucătarilor”, în cadrul căruia vor fi preparate trei tone de fasole şi cârnaţi. Autorităţile locale şi judeţene aduc românilor sosiţi aici din toate colţurile ţării bucate din patrimoniul gastronomic naţional: 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o reţetă culeasă din bucătăria veche ţărănească.

Iaşi - concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi

Primăria Iaşi a pregătit, de 1 Decembrie, un concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, în timp ce la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale vor participa cinci sute de miliari ai MApN şi MAI, precum şi 50 de vehicule aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale vor începe la Iaşi în Piaţa Unirii la ora 10, cu prima parte a unui concert de muzică populară intitulat "Noi suntem români”. Va urma, începând cu ora 11.00, ceremonia dedicată Zilei Naţionale ce va cuprinde slujba religioasă, discursurile oficialităţilor, depunerea de coroane şi parada militară. De la ora 12.00 va avea loc a doua parte a concertului de muzică populară "Noi suntem români” şi va fi deschisă şi masa tradiţională populară, pentru care au fost pregătite 5.000 de porţii de fasole.

"La ora 18.00 se va aprinde iluminatul public pentru sărbătorile de iarnă. De la ora 17.30, la Palatul Culturii din Iaşi va fi arborat un drapel imens pe Turnul cu Ceas, în prezenţa fanfarei Garnizoanei Iaşi şi a militarilor Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Iaşi, Sebastian Buraga.

Timişoara - paradă militară cu peste 300 de soldaţi; vor survola şi trei elicoptere militare

În total, peste 300 de soldaţi şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Penitenciarul Timişoara şi Poliţia Locală Timişoara vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.30, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe Bulevardul Revoluţiei.

Ceremonia se va încheia cu prezentarea onorului de către Brigada 18 Infanterie Banat.

Tot în Timişoara va avea loc joi, începând cu ora 17.00, un spectacol de deschidere a Târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei, iar de la ora 17.30 va fi aprins iluminatul festiv de sărbători. Urmează un spectacol folcloric, concerte susţinute de Raluka şi Delia, iar de la ora 22.00 tradiţionalul foc de artificii.

Cluj: Paradă militară cu 40 de mijloace tehnice şi 300 de soldaţi şi specialişti de la MApN, MAI şi SRI

Peste 300 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice, vor participa joi, la Cluj-Napoca, la o paradă organizată în Piaţa Avram Iancu cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Reprezentanţii Diviziei 4 Infanterie “Gemina” au declarat că ceremonia include şi o slujbă religioasă şi depunerea de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu.

Totodată, Prefectura Cluj, Consiliul Judeţean Cluj şi ISJ Cluj vor organiza pe scena Teatrului Naţional Cluj spectacolul “Copiii sărbătoresc Marea Unire”, la care sunt aşteptaţi peste 330 de elevi din mediul rural.

Primăria Cluj-Napoca va deschide, joi, şi Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii şi va aprinde iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă. Programul mai cuprinde concerte susţinute de trupele Holograf şi DJ Project şi focuri de artificii.

Ploieşti - Fasole şi cârnaţi, fără vin fiert, de 1 Decembrie, iar la Sinaia poposeşte trenul regal

În Ploieşti, manifestările organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie vor avea loc în centrul municipiului, în zona statuii Mihai Viteazu. La ora 09.15 se va bloca circulaţia pe principalul bulevard. Vor fi spectacole artistice, defilări, depuneri de coroane, dar şi un survol aerian pregătit de piloţii Aeroclubului de la Strejnic. În plus, potrivit Primăriei Ploieşti, vor fi pregătite 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, Primăria oraşului Sinaia organizează o serie de ceremonii şi manifestări culturale pentru a marca Ziua Naţională a României.

Potrivit Primăriei Sinaia, debutul manifestărilor se va face pe data de 30 noiembrie, când Trenul Regal al României va ajunge la Sinaia, parcurgând cu această ocazie un traseu simbolic.

Arad: - Ceremonii militare şi un concert de muzică populară de şase ore de Ziua Naţională

Braşov - Ceremonial militar, expoziţie de tehnică, armament şi echipamente de alpinism şi un spectacol de muzică specifică Ţării Bârsei şi Ardealului

Constanţa - Cea mai amplă ceremonie de pe plan local, concert susţinut de Forţele Navale şi defilarea Gărzii de Onoare

Suceava - Ceremonie, paradă cu tehnică ISU şi spectacol al Ansamblului "Ciprian Porumbescu”.

Pentru mai multe detalii citiţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor