De Ziua Naţională, drapelul este arborat pe vârful Parângul Mare (2519)

Dacă majoritatea românilor petrec Ziua Naţională la parade, concerte şi mâncând tradiţionala fasole cu cârnaţi oferită de primării, jandarmii montani din cadrul Postului Parâng au avut de înfruntat vitregiile muntelui pentru a arbora drapelul de 1 Decembrie.
Jandarmii montani de la IJJ Hunedoara, care au arborat drapelul României de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare (2519).
Jandarmii montani de la IJJ Hunedoara, care au arborat drapelul României de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare (2519). (IJJ Hunedoara (Facebook)

Vârful Parâng (2519 m) este al patrulea vârf ca înălţime după cele din Munţii Făgăraş: Moldoveanu (2544), Negoiu (2535) şi Viştea Mare (2527), iar urcarea lui de Ziua Naţională a devenit deja tradiţie pentru jandarmii hunedoreni: este pentru a patra oară când ei reuşesc să ducă drapelul naţional pe vârful Parângul Mare, potrivit unei postări pe Facebook a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ”Decebal” Hunedoara.

Iniţiativa a început în 2012, a continuat şi anul acesta, excepţie făcând anul trecut, când, din cauza condiţiilor meteorologice extrem de dificile, jandarmii montani au fost opriţi din demersul lor.

Deşi, în mod obişnuit, jandarmii montani înfruntă muntele şi vremea rea pentru a salva vieţile celor aflaţi în dificultate, de această dată, misiunea lor a fost diferită: au urcat pe vârful Parângul Mare pentru ca, de Ziua Naţională, drapelul tricolor să fluture la înălţime.

Traseu dificil

Traseul străbătut de cei trei jandarmi montani şi un tânăr voluntar s-a desfăşurat pe o vreme deloc prietenoasă, cu vânt puternic, zăpadă viscolită şi temperaturi cu mult sub 0° C . Efectul de frig a fost amplificat de vântul care sufla cu putere. În data de 30 noiembrie, în jurul orei 07.30, cei patru români au pornit din staţiunea Parâng către vârful Parângul Mare, purtând cu ei drapelul naţional. După patru ore, au atins cota 2.519 şi au fixat hampa drapelului de borna care marchează vârful montan. Traseul de întoarcere, deşi a durat mai puţin, a fost la fel de dificil.

„Traseul a fost extrem de dificil, dar efortul a meritat. Sunt mândru că sunt român şi că am putut arbora drapelul naţional deasupra norilor”, a declarat plutonierul major Valentin Szabo, şeful Postului Parâng, unul dintre jandarmii montani care au urcat drapelul pe vârful Parângul Mare.

Totodată ascensiunea celor trei jandarmi montani transmite un mesaj colegilor lor cu misiuni în Afganistan.

”Ei au dorit ca prin această acţiune să transmită de deasupra norilor un mesaj de suflet militarilor români „care ţin steagul sus” în misiunile internaţionale, precum şi tuturor românilor”, mai spun reprezentanţii IJJ Hunedoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne