De Ziua Africii, Marga a declarat că relaţiile României cu ţările africane trebuie relansate

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat vineri, de Ziua Africii, că pe agenda MAE se află lansarea la un nivel nou a relaţiilor cu Africa.
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a participat vineri, la aniversarea Zilei Africii la Bucureşti. (www.mae.ro)
Epoch Times România
25.05.2012

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat vineri, de Ziua Africii, că pe agenda MAE se află lansarea la un nivel nou a relaţiilor cu Africa.

”România, în mod firesc, a avut în ultimele decenii şi are ca priorităţi relaţiile ei în cadrul Uniunii Europene şi cu ţările UE, fructificarea calităţii ei de membru al Uniunii, de parte a Alianţei Nord-Atlantice, dar pot să vă promit că în programul actualului minister, pe agenda ministerului, se află lansarea la un nivel nou a relaţiilor cu Africa”, a spus Andrei Marga.

”Ziua Africii ne oferă prilejul să reflectăm asupra trecutului, prezentului şi viitorului continentului. Este pentru noi un moment de conştientizare a problemelor cu care se mai confruntă încă statele africane şi, în acelaşi timp, este un moment de recunoaştere a meritelor popoarelor acestui continent”, a mai precizat ministrul de externe.

Şeful diplomaţiei a subliniat faptul că tema aleasă anul acesta pentru sărbătorirea Zilei Africii în România nu este întâmplătoare. ”Cred că titlul «Africa, un viitor dinamic şi promiţător» sintetizează vederile noastre asupra Africii. Privim cu speranţă şi încredere spre viitorul Africii, spre viitorul cooperării noastre cu statele din Africa, spre viitorul comun. Suntem locuitorii unei lumi care asigură conexiuni tot mai multe, o lume în care depindem unii de alţii şi trebuie să avansăm împreună”, a afirmat Marga.

Ministrul de externe a menţionat tradiţia relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre România şi ţările africane, un indicator important în acest sens fiind şi cei 50.000 de absolvenţi africani ai universităţilor din România.

Bucureştiul facilitează studiul studenţilor din Africa în România printr-un sistem de burse Eugen Ionescu şi caută noi oportunităţi pentru amplificarea ofertelor de studiu.

Marga i-a menţionat şi pe constructorii români care au lucrat în ţările africane la multe obiective economice.

”Toate acestea au creat un capital de simpatie, de cooperare pe care vom încerca, foarte curând, să-l construim în continuare”, a spus ministrul de externe, adăugând că în pofida crizei financiare ”raporturile economice şi comerciale româno-africane s-au consolidat în raport cu nivelul celor din ultimii ani şi au ajuns, în prezent, la 2,2 miliarde de dolari”.

Pe de altă parte, România este preocupată de conflictele care împiedică dezoltarea continentului.

”Suntem preocupaţi de conflictele noi sau de cele nerezolvate care persistă în unele zone africane şi care împiedică dezvoltarea unei Africi stabile şi prospere: Susţinem şi apreciem eforturile africane pentru reglementarea acestor conflicte, această reglementare, fiind în opinia noastră, o condiţie esenţială pentru stabilitate socială, creştere economică, integrare regională. În calitate de prieteni ai Africii dorim să contribuim cât se poate de activ şi de eficient la eforturile internaţionale de a sprijini instaurarea păcii, evoluţiile democratice şi dezvoltarea durabilă la nivelul continentului african, eforturile interne şi eforturile internaţionale pentru punerea în valoare a imenselor bogăţii ale Africii şi integrarea Africii cu profit şi mai mare pentru ţările respective în economia mondială”, a afirmat Andrei Marga.

La rândul său, ambasadorul Egiptului, Sanaa Esmail Atallah Esmail, a evocat ”legăturile istorice dintre România şi multe ţări africane” şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile se vor intensifica din nou pentru ”a ajunge la nivelul la care ar trebui să fie”.

”E de datoria ambasadelor africane de la Bucureşti să colaboreze cu diverse sectoare ale societăţii româneşti (...) punând accentul pe întărirea şi sprijinirea tuturor perspectivelor de cooperare în diferite domenii”, a mai precizat ambasadorul.

Sanaa Esmail Atallah Esmail a punctat câteva dintre atuurile Africii: resursele naturale, terenurile agricole, precum o populaţie tânără şi dinamică.

În contextul revoluţiilor democratice din nord-estul continentului, ţările africane speră că vor atrage noi investiţii străine, a mai declarat Sanaa Esmail Atallah Esmail.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat vineri, în cooperare cu misiunile diplomatice ale statelor africane acreditate la Bucureşti, un eveniment de aniversare a Zilei Africii.

La eveniment au mai luat cuvântul preşedintele Asociaţiei de prietenie România-Africa, Gheorghe Lupeş, preşedintele Eximbank, Ionuţ Costea, şi reprezentanta comunităţii africane din România, Mbela Nzuzi.

Au fost prezenţi, totodată, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţii africane din România şi din mediul universitar.

Tema Zilei Africii 2012 în România este ”Africa, un viitor dinamic şi promiţător”. Aceasta este menită să prezinte o imagine a Africii care devine un jucător puternic în lume şi a cărei economie evoluează permanent.

Manifestarea aniversară a fost urmată de vernisajul unei expoziţii cu obiecte africane.

Ziua Africii celebrează lupta popoarelor africane pentru independenţă, libertate şi emancipare şi este, totodată, un simbol al unităţii africane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor