De ce nu atragem investitori mari. "Nicio firmă nu va decide să investească sume consistente într-o ţară în care plăteşte impozit pe pierdere"
Fostul secretar de stat Gabriel Biriş a explicat, într-o emisiune Digi24, de ce legislaţia promovată de Guvernul PSD-PNL ţine la distanţă investitorii mari.
Jurnalist: Ca să nu ne transformăm într-o bocitoare, spuneţi-ne şi lucrurile bune care se vor întâmpla în 2025. Până la urmă, avem nişte bani la dispoziţia României din PNRR, avem fondurile structurale, avem investiţii publice.
Gabriel Biriş: Dacă nu le blochează, că miza acestor înţelegeri cu privire la calendarul de reducere este tocmai păstrarea finanţelor din PNRR şi fondurile de coeziune. Conform actualelor regulamente, Comisia are deja posibilitatea să le suspende integral. N-a făcut-o din considerente politice, dar din punct de vedere tehnic, pentru că noi ne-am asumat în 2022 un calendar de reducere care s-a dus de mult...
Jurnalist: Investiţiile astea publice, care sunt la un nivel record, trebuie să fim de acord, sunt şantiere, se munceşte, nu vor crea şi ele la rândul lor bunăstare, nu vor atrage noi investiţii, nu vor aduce inevitabil mai mulţi bani la buget?
Gabriel Biriş: Au capacitatea să atragă investiţii. Ca să le şi atragem, mai trebuie să avem grijă să nu continuăm cu tâmpeniile pe care le facem. Eu vă dau un exemplu. L-am auzit zilele trecute pe premierul Ciolacu, pe bună dreptate, semnalând problemele pe care industria automotive le are peste tot în Europa. Noi trebuie să fim foarte sensibili la asta, pentru că, pe lângă cei doi mari producători de autoturisme, avem foarte mulţi alţi mari producători de componente. Industria automotive are cea mai mare contribuţie la exporturile româneşti. Analiza a fost corectă.
Dar acum, de la 1 ianuarie, toate aceste companii de automotive, dintre care multe sunt pe pierdere, au de plătit impozit minim pe cifra de afaceri de 1%. Deci, domnul prim-ministru, pe de o parte este îngrijorat, pe de altă parte le impozitează pierderile - 1% din venituri; astea sunt firme care au sute de milioane, nu 50 de milioane, sute de milioane de euro cifră de afaceri şi pierdere. La fiecare sută de milioane vânzări, Guvernul României le ia un milion, chiar dacă au pierdere. Asta e o măsură care este ca o toxină ce acţionează încet. Pe lângă faptul că afectează investitorii deja existenţi până când se satură şi pleacă.
Dar ne împiedică să atragem alţi investitori mari. Pentru că nicio firmă mare nu va decide să investească sume consistente, ca să facă afaceri consistente într-o ţară în care trebuie să plătească impozit pe pierdere. Bine, probabil că vor mai exista, cum avem investiţia la Oradea, cum mai avem vreo câteva, vor mai exista de-astea mari. Dar uitaţi-vă că toate, foarte puţinele investiţii mari în România, în industrial, sunt făcute cu nişte sume uriaşe ajutoare de stat de la buget. Deci, practic, o bună parte din investiţii o fac pe banii noştri, dar profitul e al lor, când va fi.