De ce n-a mers Ciolacu la deschiderea şcolii? Dezbatere TV: "Adevărul e că şcoala mai mult l-a încurcat de-a lungul vieţii"

Marcel Ciolacu
Andrei Pricopie
11.09.2024

Ex-USR-ista Cristina Rizea, care a trecut la PSD, a avut un schimb de replici acide, în emisiunea "Bună, România", cu fostul ei coleg de partid Radu Miruţă, pe tema absenţei premierului Marcel Ciolacu de la deschiderea noului an şcolar.

În discuţie a intervenit şi liberalul Robert Sighiartău, care nu a ezitat să-i arunce cuvinte grele lui Ciolacu.

Redăm mai jos dialogul dintre jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu cu cei trei invitaţi ai lor.

Răzvan Zamfir: Marcel Ciolacu n-a fost la inaugurarea anului şcolar. Şoc şi groază, şcoala tot începe, chiar şi în absenţa domnului Marcel Ciolacu.

Cristina Rizea (PSD): Eu mă bucur că n-a fost domnul premier la deschiderea şcolii. Cred că are alte lucruri mai bune de făcut decât să se ducă să ţină discursuri la deschiderea şcolilor. Politicienii trebuie să facă alte lucruri în ceea ce priveşte şcolile... Şi eu sunt deputat, şi eu am fost cu copiii mei la şcoală astăzi în calitate de mamă, nu în calitate de... Nu am fost niciodată să ţin un discurs la o şcoală de când sunt deputat. În viaţa mea n-am fost să ţin un discurs şi nici n-am să mă duc vreodată. Pentru că nu de asta au nevoie copiii şi părinţii. Nu de discursuri au nevoie, au nevoie de investiţii.

Radu Miruţă (USR): Adevărul este că pe domnul Ciolacu şcoala asta mai mult l-a încurcat de-a lungul vieţii. Astăzi a avut ocazia să se ferească de un obiect care l-a încurcat. Doamna Rizea, cu tot respectul, este premierul României, nu contează cum îl cheamă. Dacă nici sistemul de învăţământ nu mai reprezintă nimic pentru PSD, cu pensionarea am văzut că aţi dat...

Cristina Rizea: Sistemul de învăţământ reprezintă foarte mult pentru PSD, având în vedere că în acest moment avem cele mai mari investiţii şi cea mai mare parte din timp care merge la învăţământ din istoria postdecembristă. Deci învăţământul este foarte important pentru PSD. Dar ceea ce nu este important, este ca domnul premier să meargă să ţină un discurs la o şcoală sau la un liceu. În calitate de părinte nu cred că asta vă doriţi, să mergeţi la şcoală cu copiii şi să staţi acolo în picioare şi să ascultaţi un discurs plictisitor, din punctul meu de vedere.

Radu Miruţă: Haideţi să vedeţi cum au stat, de fapt, lucrurile. Toată ţara a fost împânzită de PSD-işti care s-au înghesuit pe scenă pe campanie electorală. Domnul Ciolacu a fost sfătuit să nu se ducă să fluiere în biserică pentru că, având în vedere jena pe care o are în legătură cu şcoala, nu e un moment potrivit în campanie electorală.

Cristina Rizea: Fiecare om, PSD-ist, PNL-ist, USR-ist, îşi face alegerile proprii. Nu a spus nimeni duceţi-vă sau nu vă duceţi la şcoli. Este după cum a simţit fiecare. Întâmplător, eu simt exact ca domnul premier, nu am vrut să mă duc, deşi am primit numeroase invitaţii, nu am vrut să mă duc la nicio şcoală pentru a ţine un discurs.

Răzvan Zamfir: Haideţi să punem problema altfel. Domnule Miruţă, dumneavoastră credeţi că politicienii, indiferent de relaţia lor cu şcoala, ar trebui să fie prezenţi la inaugurarea anului şcolar, să vină la începutul lui septembrie, că fluctuează data asta, văd. Credeţi că ar trebui să meargă să spună două, trei vorbe şi primarul, deputatul, senatorul, ministrul, prim-ministrul, preşedintele Republicii?

Radu Miruţă: Sunt oameni care reprezintă populaţia, nu trebuie să meargă să facă politică. Eu cred că politicul trebuie scos din şcoală, dar politicul trebuie să se îngrijească ca şcoala să aibă finanţare. Nu are legătură una cu alta. Este şeful acestui guvern, care poate transmite, totuşi, elevilor care încep activitatea şcolară astăzi un anumit îndemn, un anumit gând. Este şeful guvernului, nu e chestiune ca şi cum azi a fost eclipsă, n-a fost eclipsă, a fost soare, n-a fost soare. Începe şcoala pentru toată ţara asta şi lumea aşteaptă, doamne, dau nişte bani în plus...

Răzvan Zamfir: Păi, să o zică acolo, în curtea şcolii? Acum, sincer, eu am o oarecare reţinere în ceea ce priveşte validitatea prezenţei politicianului în curtea şcolii. Dacă nu s-a dus cu copiii lui de mână, să vină, să-mi spună şi investiţiile? Sunt copiii ăia cu ghiozdanul mai mare decât ei, ascultând cum la rectificarea bugetară vom aloca din fondul de rezervă al premierului... voi face, voi... Lasă-i, măi, nene...

Radu Miruţă: Poţi să transmiţi un gând de la Palatul Victoria. Dar să te faci că plouă când începe şcoala şi când toată lumea freamătă în jurul acestui eveniment, este o chestie din asta foarte evidentă că pe tine şcoala te încurcă, nu vrei să auzi cu substantivul ăsta nicio propoziţie că te enervează, se leagă unul de tine, că-ţi mai găseşte ceva.

Răzvan Zamfir: Deci, ok, spuneţi că poate premierul ar putea să meargă acolo, să nu se ferească de şcoală, să arate că nu e alergic sau altceva. Deputaţii, senatorii, primarii, consilierii locali, toţi credeţi că ar trebui să fie la câte o unitate de învăţământ?

Radu Miruţă: Depinde de discurs, vă repet. Sunt oameni care reprezintă comunitatea.

Răzvan Zamfir: Doamna Lasconi n-a fost. Domnule Sighiartău, dumneavoastră care credeţi că este relaţia corectă dintre politicieni şi şcoală după ce au absolvit-o? Trebuie să vină, să deschidă, să taie panglica, să spună haideţi, treceţi în bănci acum cu toţii, să sune clopoţelul? Ce trebuie să facă politicianul la început de an şcolar?

Robert Sighiartău (PNL): Eu cred că a trecut perioada aia în care trebuie să fie politicienii arhi-prezenţi peste tot. Însă, în acelaşi timp, cred că politicienii trebuie să fie mult mai smeriţi şi să meargă acolo unde le este locul. Dacă nu ţi-ai luat bacul cu notă bună, nu vii să dai lecţii în faţa unor copii care... să fie meritorii.

Radu Buzăianu: Deci după ce îl criticaţi pe domnul Ciolacu, domnule Sighiartău, că n-are bacalaureatul luat... sau ziceţi că are notă mică...

Robert Sighiartău: Să-l fi luat până la urmă.

Radu Buzăianu: Dar a prezentat documentele. Nu ştiu, am văzut...

Cristina Rizea: Domnule Sighiartău, haideţi să schimbăm povestea asta, că sunt alte lucruri mai importante în ţara asta decât diploma lui Ciolacu. A prezentat-o, a întors-o pe toate părţile. A fost subiectul săptămâni în şir. Dar noi, oare, n-avem nimic de făcut în ţara asta decât să-i căutăm hârtiile lui Ciolacu? A luat Bacu, a terminat facultatea... este premierul României.

Radu Miruţă: Doamna Rizea, îl iertăm pe Ciolacu cu Bacul. Cu şase, cu şapte, cât a luat. Dar treaba cu pensionarii, ce aveţi cu ei, cu oamenii care au contribuit...

Răzvan Zamfir: Am înţeles că PNL a depus o propunere legislativă să amendeze într-un fel legea în vigoare, astfel încât să se indexeze şi pensiile care ar fi venit mai mici în urma recalculării, dar rămân în plată în forma mai mare. Am înţeles corect, domnule Sighiartău?

Robert Sighiartău: Deci, în primul rând, noi ne-am asigurat că pensiile până în trei mii de lei nu se impozitează, astfel încât să crească puţin pensiile acelea care, pur şi simplu, prin recalcularea lor, au rămas mai mici sau au fost recalculate în minus şi nu beneficiază de indexare. Ăsta este primul lucru. Doi, sunt mai multe categorii de pensionari care n-au intrat în povestea asta şi va trebui să depunem alte amendamente.

Radu Miruţă: Domnule Sighiartău, dumneavoastră aţi votat legea asta pe care acum o criticaţi. Aveţi proiect de lege în Parlament în care noi vă propunem să corectaţi şi dumneavoastră acum criticaţi şi evitaţi să faceţi asta.

Răzvan Zamfir: Mai vorbim şi altă dată pe tema asta. De altfel, discuţia despre pensii pare fără sfârşit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor