De ce i-a dat instanţa câştig de cauză jurnalistei Emilia Şercan în faţa celor de la România TV
Prezentatorul România TV Janos Korpos şi canalul de televiziune al lui Sebastian Ghiţă trebuie să îi plătească jurnalistei Emilia Şercan 10.000 de euro, după mai multe emisiuni care i-au afectat imaginea, într-un dintre ele fiind prezentată ca fiind “partenera de viaţă” a unui spion rus, relatează Ziare.com.
Curtea de Apel Bucureşti a majorat de 5 ori suma pe care Şercan a câştigat-o cu titlul de daune la Tribunalul Bucureşti.
Potrivit sursei citate, faptele ilicite au fost comise într-o serie de emisiuni difuzate pe postul România TV în ianuarie 2022, în contextul în care Emilia Şercan publicase pe Press One o anchetă jurnalistică despre teza de doctorat plagiată a premierului de atunci, Nicolae Ciucă.
În replică la acea anchetă, Korpos şi invitaţii lui au susţinut că Şercan ar fi “partenera de viaţă” a patronului publicaţiei la care lucra, americanul Don Lothrop, despre care au spus că ar fi, de fapt, “spion rus”.
Atacurile celor de la România TV au mers mai departe, participanţii la emisiune spunând că USR ar fi plătit 600.000 de euro pentru promovarea în mediul online a anchetei realizate de Emilia Şercan cu privire la teza de doctorat plagiată a lui Ciucă.
Conform publicaţiei citate, concluzia care se desprindea din întreg narativul emisiunii era că spionul rus plătea bani pentru “destabilizarea României”.
În realitate, continuă site-ul citat, nici Korpos şi nici invitaţii lui n-au prezentat vreo dovadă în sprijinul celor afirmate, motiv pentru care jurnalista Emilia Şercan i-a dat în judecată.
Printre altele, judecătorii au constatat că gravitatea afirmaţiilor este cu atât mai mare cu cât acestea au fost făcute în contextul conflictului din Ucraina.
Totodată, Ziare.com a consultat motivarea hotărârii Tribunalului Bucureşti din 10 februarie 2023 prin care jurnalista obţinuse pe fond daune de doar 2.000 de euro, sumă majorată de Curtea de Apel Bucureşti la 10.000 de euro pe data de 26 februarie 2024:
Analizând fapta ilicită imputată pârâţilor, Tribunalul observă, sub un prim aspect, că reclamantei nu i s-a solicitat un punct de vedere cu privire la cele prezentate, nefiind contactată de niciun reprezentant al pârâtei.
În apărare, pârâţii au susţinut, în esenţă, că afirmaţiile făcute în emisiuni nu o vizează pe reclamantă şi că afirmaţiile se sprijină pe o minimă bază factuală.
Contrar acestor susţineri, Tribunalul constată că afirmaţiile făcute de pârâtul (Korpos Janos – n.r.) şi de vocea din off o vizau pe reclamantă.
Astfel, rezultă că reclamanta este prezentată de pârâţi ca fiind un pion care se află în spatele lui Don Lothrop, despre care se spune că este partenerul de viaţă a acesteia, reclamanta deservind interese străine, care urmăresc destabilizarea României prin prim-ministru.
De asemenea, reiese din cuprinsul mijloacelor materiale de probă administrate în dosar că reclamanta s-a aflat în atenţia serviciilor de informaţii atunci când acestea documentau interesele ruseşti ale numitului Don Lothrop (“Serviciile de informaţii au descoperit mai multe plăţi făcute din Moldova către companii legate de Emilia Şercan”; “potrivit anchetei, se pare că în spatele acestei doamne, cea care a venit cu atacul, nu întâmplător, e acest miliardar”; “peste 600.000 euro au fost viraţi în conturile USR-ului pentru atacurile la premier”).
Astfel, în contextul declanşării stării beligerante dintre Ucraina şi Rusia, războiul fiind criticat şi privit cu îngrijorare de marea parte a populaţiei, pârâţii au transformat-o pe reclamantă într-o posibilă ţintă a unor atacuri.
Mai multe detalii aici.