De ce e Ciolacu din ce în ce mai nervos şi "ţipă pe unde apucă"? Profesor de la Oxford: "Cred că şi dânsul înţelege acest lucru"

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
26.03.2025

Invitat în emisiunea "Politica Zilei" realizată de Ioana Constantin, profesorul de diplomaţie digitală de la Universitatea Oxford Corneliu Bjola a remarcat că premierul PSD Marcel Ciolacu este din ce în ce mai nervos, iar acest lucru pare să aibă legături cu perspectivele sale de viitor, în contextul alegerilor prezidenţiale care bat la uşă.

Jurnalistă: Domnul Ciolacu de două zile e nervos şi ţipă pe unde apucă. E supărat pe boţi, pe tiriboţi, pe toată lumea.

Corneliu Bjola: Domnul Ciolacu pare destul de nervos. Nu l-am văzut aşa nervos de mult timp. De obicei e un tip calm, care face câte o glumiţă ca să treacă, să depăşească momentele mai grele, dar este clar că ceva l-a montat, nu? S-ar putea să vadă aceste sondaje în care candidatul preferat al coaliţiei, Crin Antonescu, nu o duce foarte bine şi să considere că acest lucru este din două motive.

Unul e că activul de partid nu se mobilizează suficient. Poate chiar activul de partid este distras de aceste mesaje care vin online de pe TikTok şi îl trimit în altă parte, dar cred că mai este şi problema Ponta. Care, într-adevăr, din ce spun tot felul de oameni legaţi de sucursale, se pare că, într-adevăr, sifonează ceva voturi, o parte.

Deci, în momentul de faţă, dânsul probabil dă un semnal de alarmă şi încearcă să mobilizeze tot activul de partid. Avem un candidat, nu putem însă şi trebuie mers mai departe. Cum poate să facă acest lucru? Nu cred că prin înjurături va reuşi foarte mult. Poate, într-adevăr, trebuie mai bine să îl consilieze pe domnul Antonescu cum să reacţioneze.

Şi mai este şi această problemă. Cred că o piatră de moară pentru domnul Antonescu este chiar domnul Ciolacu. Pentru că mulţi doresc o anumită schimbare. Nu? De aceea au votat o anumită schimbare şi în momentul în care schimbarea este „la vremuri noi tot noi”, normal că se creează un anumit recul faţă de candidatura domnului Antonescu.

Deci, poate ar fi mai bine să stea puţin mai în spate domnul Ciolacu, dacă vrea să aibă câştig domnul Antonescu. Dar este şi problema domnului Antonescu, care are profilul pe care îl avem. E vorba de profilul său. Ce spune domnul Antonescu? Că vrem o continuitate. Continuitate de ce fel de culoare? Este destul de nedefinită, cu domnul Ciolacu în frunte? Unde mergem? Care este situaţia? Deci este o candidatură destul de slabă.

Jurnalistă: V-aş mai întreba o chestiune legată de Ciolacu, pentru că se vorbeşte foarte mult despre guvern, despre faptul că ar putea să nu mai fie Ciolacu premier. Sunt întrebaţi întotdeauna candidaţii şi nu prea l-ar păstra nimeni în mod real. Poate că nervozitatea asta vine şi din teama asta că poate să piardă guvernarea şi atunci pierde şi partidul. Ar fi oportun pentru România să facă şi schimbarea asta? De altfel, cetăţenii au zis să plece Iohannis, să plece Ciolacu, să plece toţi.

Corneliu Bjola: Bun, nu ştiu dacă domnul Antonescu s-a exprimat public că ar dori să schimbe prim-ministrul. Ceilalţi probabil că... Ceilalţi da, cu Bolojan, într-adevăr. Şi aici ne aflăm şi într-o situaţie destul de... pentru domnul Ciolacu. Nu ştiu ce planuri de viitor are, pentru că situaţia economică e aşa cum e, a dat semne că gestionează prost, din ce în ce mai prost toată această situaţie. Şi probabil va trebui să se gândească care este situaţia sa de după alegeri, în momentul de faţă, dacă se află într-un fel de negociere cu oricine, probabil, sau se poate întoarce la Camera Deputaţilor, eventual.

Dar este clar că o persoană ca domnul Ciolacu, după alegeri, nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului. Cred că şi dânsul înţelege acest lucru. Aritmetica parlamentară spune clar că PSD va trebui să fie undeva acolo, dacă nu, cumva... Şi asta se poate întâmpla. Gândiţi-vă că un Ponta la preşedinţie, o alianţă AUR cu PSD în Parlament majoritare, imediat devine posibilă, fără doar şi poate. De-aia vorbeam de orientarea strategică a României. Dacă însă rămânem cu un Crin Antonescu, dacă rămâne un Nicuşor Dan, va trebui gândit, eventual, cu domnul Ciolacu, convins, cum a convins-o dânsul pe doamna Dăncilă la momentul respectiv, că este momentul, că trebuie să punem ţara mai presus decât persoana, dar trebuie insuflat în mod nou, pentru că genul ăsta de gestionare de 2-3 ani este eşuat.

Jurnalistă: Şi economic, în primul rând, e o problemă majoră. Cetăţenii resimt economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor