De ce ar trebui îndepărtat Copos de la activităţi ce presupun încrederea publică

George Copos, cunoscut ca patron al clubului de fotbal Rapid şi prosper om de afaceri, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, iar judecătorii au stabilit că se impune şi o pedeapsă accesorie pentru gravitatea faptei. Omul de afaceri va fi îndepărtat de la activităţile care presupun încrederea publică şi exerciţiul autorităţii, se arată în motivarea sentinţei.
George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
02.04.2013

George Copos, cunoscut ca patron al clubului de fotbal Rapid şi prosper om de afaceri, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, iar judecătorii au stabilit că se impune şi o pedeapsă accesorie pentru gravitatea faptei. Omul de afaceri va fi îndepărtat de la activităţile care presupun încrederea publică şi exerciţiul autorităţii, se arată în motivarea sentinţei. Decizia a mai fost luată având în vedere că fapta a fost comisă cu vinovăţie, iar sentinţa "este de natură să asigure atingerea scopurilor preventiv-educative şi sancţionatorii ale pedepsei", se arată în motivare. În plus, pedeapsa accesorie s-a acordat "având în vedere natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, precum şi împrejurările cauzei şi persoana inculpatului".

Îndepărtarea lui Copos de la activităţi publice nu este singura măsură luată contra lui. Judecătorii au mai stabilit că "se impune îndepărtarea inculpatului de la activităţile care presupun încrederea publică, exerciţiul autorităţii, dar şi încrederea în reprezentanţii unor entităţi juridice implicate în circuitul comercial, faptele săvârşite generând o nedemnitate sub aspectul exercitării acestora".

Copos a fost judecat în dosarul Loteria şi a fost condamnat, pe 29 ianuarie, pentru evaziune fiscală de peste un milion de euro, săvârşită la vânzarea unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română. Alături de Copos au mai fost condamnaţi Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu, Nicolae Cristea - la câte patru ani de închisoare şi Gabriel Rogoveanu - trei ani de închisoare.

Judecătorii au ţinut cont de "gradul deosebit de ridicat de pericol social concret al faptelor lor, modalitatea de comitere a acestora, de către mai multe persoane împreună, în mod premeditat, după un plan infracţional complex, profitând de cunoştinţele lor în domeniul financiar, contabil şi fiscal, respectiv de influenţa şi poziţia pe care le deţineau în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) şi în firmele implicate".

Alte lucruri care au fost avute în vedere sunt numărul foarte ridicat de acte materiale comise, valoarea foarte ridicată a prejudiciului cauzat bugetului de stat, conduita inculpaţilor înainte de săvârşirea faptei, dar şi atitudinea nesinceră a acestora.

Pentru faptele lor, inculpaţilor li s-a interzis dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.

Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs.

Un fost vicepremier, acuzat de fraudă

Copos, în calitate de patron al echipei de fotbal Rapid Bucureşti şi acţionar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006, la puţin timp după ce şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier. Procurorii DNA au stabilit că acesta este suspectat de comiterea unei fraude de peste un milion de euro, împreună cu Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei "ProRapid", şi Stelian Ioan Raţiu, administrator la firma Transilvania Internaţional.

Alături de aceştia, au mai fost trimişi în judecată: Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid, şi Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, care l-ar fi ajutat pe Copos să comită evaziunea fiscală.

În perioada iulie-decembrie 2004, Copos şi Roza, ajutaţi de Cristea şi Rogoveanu, nu şi-ar fi plătit obligaţiile fiscale şi au adus astfel bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei. Acuzaţii au ascuns sursa impozabilă la vânzarea a 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română. La fel s-a procedat şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.

Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR), a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponsorizări şi publicitate, iar Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor