De-ale lui Oprescu. "În acest moment nu putem folosi Arena Naţională, cel mai scump stadion din România"

În acest moment nu putem folosi Arena Naţională, cel mai scump stadion din România, pentru că nu are aviz ISU, a atras atenţia primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, care a ţinut să lămurească public de ce s-a ajuns în această situaţie.
Răzvan Sava, primarul interimar al Capitalei.
Răzvan Sava, primarul interimar al Capitalei. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Stadionul Arena Naţională nu are aviz ISU şi nici nu se ştie când îl va primi. Motivul? Primăria lui Sorin Oprescu a dat undă verde construirii acoperişului dintr-un material care nu este omologat în România, deşi se ştia foarte bine acest lucru.

"Contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiş fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obţinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiş. S-a ajuns astfel că acoperişul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul şi obţinut avizul ISU pe noua formă de acoperiş. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperişul a fost făcut fără autorizaţie. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiş, iar între timp au fost semnate două acte adiţionale în valoare totală de 200 milioane de RON.

Primul act adiţional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfăşurarea finalei Cupei UEFA. La finalul lucrărilor de construire, deşi se ştia că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperişul nu este omologat în România, fosta administraţie a decis totuşi să semneze recepţia lucrărilor. Astfel, în lipsa reprezentanţilor ISU, a fost semnat procesul verbal de recepţie şi a fost făcută şi plata către constructor", a explicat primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava.

În acest moment, edilul susţine că suntem în situaţia în care nu putem primi avizul ISU pentru desfăşurarea de activităţi sportive şi culturale. Materialul din care este făcut acoperişul nu este omologat în România şi, momentan, nu putem şti dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.

"Avem un caz tipic de gestiune proastă a banului public şi de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administraţie a construit un stadion fără să ţină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiş nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu ştim dacă acest material va fi sau nu omologat.

Încercăm să găsim o soluţie pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura soluţie care pare rezonabilă este ca toate activităţile să se desfăşoare cu acoperişul strâns. Vom vedea dacă se va putea obţine aviz în aceste condiţii. Dacă nu vom obţine avizul nici în aceste condiţii, va trebui să demontăm acoperişul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administraţie.", a mai precizat Răzvan Sava.

În opinia noului primar, prin această situaţie s-a produs un prejudiciu, astfel că a decis să demareze un audit tehnico-financiar "care să aducă lumină în acest dosar".