Datele privind exporturile chineze par să fi fost măsluite

Un docher se odihneşte în faţa terminalului de containere Kwai Chung din Hong Kong, la 29 martie 2013.
Un docher se odihneşte în faţa terminalului de containere Kwai Chung din Hong Kong, la 29 martie 2013. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Noile date privind comerţul exterior oferite de administraţia chineză a vămilor a indicat o creştere mare de exporturi către Hong Kong faţă de o creştere atenuată a exporturilor către SUA şi Europa, dar analiştii străini se îndoiesc de autenticitatea cifrelor publicate.

Un raport din 10 aprilie publicat de administraţia chineză a vămilor pentru luna martie a susţinut că importurile au crescut cu 14,1%, după o rată de creştere de 5% în ianuarie-februarie, în timp ce creşterea exporturilor a scăzut la 10%, comparativ cu 23,6% pentru cele două luni precedente. Aceste schimbări au generat un deficit comercial de 880 milioane de yuani (aproximativ 142 milioane USD), sugerând că producătorii şi consumatorii chinezi ar putea cumpăra mai mult.

Totuşi, exporturile către Hong Kong au crescut cu 74,2% în aceste prime 4 luni ale anului, în timp ce exporturile către Europa şi SUA au crescut cu doar 1,1 şi respectiv 6,8%. Este pentru prima dată când comerţul bilateral dintre Hong Kong şi China continentală a atins astfel de cifre, conform datelor istorice ale Partidului Comunist Chinez.

Analiştii au pus sub semnul îndoielii cifrele, spunând că multe au fost distorsionate prin manipulare guvernamentală sau raportarea eronată a datelor comerciale de către companii.

“Cifra de 10% în creşterea exporturilor maschează o realitate neconfortabilă – fie datele comerciale nu sunt de încredere sau dacă ele sunt de încredere atunci ceea ce este înregistrat drept exporturi de fapt nu sunt exporturi”, a declarat Alistair Thornton, economist în problemele Chinei la IHS Global Insight, conform Financial Times.

O sursă internă din comerţul extern chinez a spus că o creştere excesivă se datorează oficialilor guvernamentali locali şi provinciali ce crează creşteri comerciale arbitrare pentru a-şi proteja poziţiile politice, a raportat 21st Century Business Herald în 10 aprilie.

În timpul unui forum de analiză a comerţului extern pentru şapte provincii nord-estice, desfăşurat în aprilie 2012, e fost emis un “ordin militar” pentru a menţine rata de creştere anuală la 10%, a declarat pentru The Epoch Times o sursă internă apropiată de această problemă. Guvernele locale au adoptat apoi o metodă neconvenţională de a creşte volumul comercial printr-o “zonă specială de control a vămilor” în Hong Kong (haiguan teshu jianguan qu). Deoarece Hong Kong are propriile sale vămi, Beijing-ul poate trata Hong Kong-ul ca cel mai mare partener comercial al său, chiar dacă acesta face parte din China.

De exemplu, conform sursei interne ce cunoaşte modul în care se desfăşoară aceste operaţiuni, unele guverne locale au plătit costuri de transport pentru companiile din acele vămi speciale pentru a-şi livra toate produsele depozitate către Hong Kong şi apoi să fie returnate a doua zi. Deoarece fiecare încărcătură din container reprezintă 4 milioane USD din punct de vedere comercial, această călătorie dus-întors poate genera 800 milioane USD, permiţând zonelor speciale să obţină 1,6 miliarde USD în volum comercial în decurs de 40 de zile.

Datele comerciale lunare ale Chinei au fluctuat de anul trecut. După o scădere bruscă în aprilie 2012, a avut loc un efect de recul în luna mai. Apoi, au existat mici schimbări în lunile iulie şi august, urmate de îmbunatăţiri semnificative în septembrie şi octombrie, şi o altă plonjare a cifrelor în luna noiembrie. Acest tipar neobişnuit îi poate face pe unii să creadă că datele au fost falsificate.

Totuşi, unii analişti chinezi au susţinut că ţara trece printr-o revenire economică, deşi una slabă, conform unui raport din 10 aprilie publicat de website-ul ieforex.com pentru valute străine.

Wang Jianhui, director adjunct al Capital Securities Research Institute, a spus mass mediei chineze că s-ar putea ca guvernele locale să fi mărit datele privind comerţul extern după ce liderul de partid Xi Jinping a anunţat la recentul Forum Boao că statul chinez va importa bunuri în valoare de 1 miliard USD în următorii cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe