Daniela Buruiana sustine ca se va adresa CEDO in cazul procesului cu Patapievici, Plesu si Dinescu

Epoch Times România
03.07.2008

Deputatul independent Daniela Buruiana va contesta la CEDO sentinta Curtii de Apel prin care a fost gasita vinovata pentru calomnierea lui Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu si Mircea Dinescu si va cere statului roman despagubiri de 10 milioane de euro.

Buruiana a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca va da in judecata statul roman pentru ca, pe parcursul judecatii, i-a fost incalcat flagrant dreptul la aparare, nefiindu-i admisa niciuna dintre probele pe care le-a propus in apararea sa.

Potrivit deputatului, instanta a gasit-o vinovata de calomnie pentru ca i-a numit, in urma cu sase ani, pe Patapievici, Plesu si Dinescu "spioni ai unor servicii straine".

Ea a sustinut ca sentinta a fost data la comanda politica a lui Traian Basescu, deoarece cei trei reclamanti ar fi "cantaretii la mandolina ai presedintelui".

Buruiana a mai precizat ca, potrivit sentintei, urmeaza sa le plateasca celor trei reclamanti 9.000 de lei ca despagubiri.

Curtea de Apel Bucuresti, a decis, printr-o hotarare irevocabila, ca Daniela Buruiana trebuie sa plateasca daune de cate 30.000 de lei catre Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu, pentru afirmatiile privind colaborarea acestora cu serviciile secrete straine.

In 2002, Andrei Plesu, Mircea Dinescu si Horia Roman Patapievici au dat-o in judecata pe Daniela Buruiana, pentru afirmatiile privind colaborarea lor cu servicii secrete straine. Dosarul a fost solutionat de Tribunalul Bucuresti in favoarea celor trei, insa instanta superioara a decis in 2005 rejudecarea cauzei.

In noiembrie 2007, Tribunalul Bucuresti a admis actiunea celor trei si a obligat-o pe Daniela Buruiana la plata a cate 30.000 de lei catre Dinescu, Plesu si Patapievici, cu titlu de daune morale. De asemenea, instanta a obligat-o pe Daniela Buruiana sa publice intr-un cotidian national hotararea instantei.

Aceasta sentinta a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care a respins calea de atac.

Daniela Buruiana, fost vicepresedinte al Comisiei SRI, sustinea, in 2002, ca va da publicitatii, oficial, ceea ce ea a numit dovezile privind legaturile lui Mircea Dinescu, Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici cu unele servicii secrete straine, dupa ce va fi publicata de catre CNSAS lista ofiterilor de Securitate care au facut politie politica. Ea preciza ca va sesiza apoi si institutiile statului, pentru "a-i scoate pe acestia din Colegiul CNSAS".

Daniela Buruiana a mai spus ca in acea perioada facea parte din Comisia SRI si a luat legatura cu ofiteri de informatii si, de asemenea, a avut legaturi directe cu ofiteri SIE, care au confirmat aceste lucruri.

Potrivit lui Buruiana, aceste surse i-au spus ca cei trei erau reprezentanti ai unor servicii de informatii externe, pusi pentru a discredita SRI si anumite "persoane incomode si indezirabile", mai ales in preajma unor evenimente importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor