Daniel Buda(PDL): Prin legea votului uninominal majoritar a USL se va ajunge la mărirea numărului de parlamentari

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Daniel Buda, a explicat luni că prin forma legii votului uninominal, aşa cum a primit raport în comisie, se va ajunge la mărirea numărului de parlamentari. „Una peste alta, astăzi am asistat la un atentat la ceea ce înseamnă democraţia, am asistat la o sfidare a electoratului prin ignorarea referendumului prin care populaţia cerea 300 de parlamentari şi Parlament unicameral”, a spus Daniel Buda.
Epoch Times România
22.05.2012

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Daniel Buda, a explicat luni că prin forma legii votului uninominal, aşa cum a primit raport în comisie, se va ajunge la mărirea numărului de parlamentari.

"PDL a votat practic împotriva acestui proiect de lege deoarece nu respectă voinţa cetăţenilor exprimată la referendum şi anume acela de a reduce numărul de parlamentari de la peste 470, câţi sunt astăzi, la 300. Mai mult, prin acest proiect de lege s-a crescut numărul de parlamentari. Putem fi de acord că este nevoie practic de o reprezentare a minorităţii, dar acest lucru trebuie să se facă în interiorul numărului de parlamentari de 300 şi nicidecum să creşti numărul de parlamentari actual. Practic, acest procedeu de a asigura o reprezentare a minorităţilor naţionale dintr-o anumită arie geografică, Harghita sau Covasna, sau alte judeţe se putea face în numărul de 300 de parlamentari", a declarat preşedintele Comisiei juridice.

Daniel Buda a explicat că prin amendamentele depuse de deputaţii PSD şi PNL, care critică actualul sistem de lege "o lege pe care tot domniile lor au adoptat-o" , se va ajunge la creşterea numărului de parlamentari.

"Acolo unde minorităţile naţionale au 7% şi nu obţin niciun mandat au posibilitatea, practic, prin această lege, să obţină un mandat de parlamentar. (...) Luând exemplul Clujului, unde avem 14 parlamentari, dacă niciun colegiu nu este câştigat de o minoritate care are minim 7% în acel judeţ, atunci i se atribuie automat un mandat de deputat. Ori, prin acest lucru, nu faci decât să încarci numărul actual al parlamentarilor şi riscăm să avem un Parlament nu cu 472 de parlamentari câţi avem astăzi, ci cu 600 de parlamentari sau poate să fie orice număr", a mai declarat Buda.

Deputatul PDL a mai declarat că parlamentarii PSD şi PNL au invocat în susţinerea proiectului de lege privind uninominalul alte sisteme, dând exemplu Marea Britanie, dar "uită să spună că în Marea Britanie electoratul are la îndemână sancţiunea revocării mandatului parlamentarului ales, aşa cum prevede proiectul de lege, dintr-un singur tur".

"Una peste alta, astăzi am asistat la un atentat la ceea ce înseamnă democraţia, am asistat la o sfidare a electoratului prin ignorarea referendumului prin care populaţia cerea 300 de parlamentari şi Parlament unicameral", a declarat Daniel Buda.

Întrebat dacă democrat-liberalii au în plan să sesizeze Curtea Constituţională pe acest proiect de lege, preşedintele Comisiei juridice a spus că în opinia lui, aşa cum a ieşit legea din comisie, "cred că PDL va lua în calcul la modul serios un atac la Curtea Constituţională, dar această chestiune va fi decisă de conducerea partidului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor