Dan Şova ameninţă: ”Îmi pun mandatul pe masă!”

Dan Şova, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 30 septembrie 2013
Dan Şova, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 30 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Dan Şova, ministrul pentru Marile Proiecte de Infrastuctură, dezaprobă acuzaţiile conform cărora este avocatul şi apărătorul reprezentanţilor companiei Roşia Motană Gold Corporaţion.

”Îmi pun mandatul pe masă! O spun cu toată răspunderea. Dacă cineva vine şi-mi demonstrează că eu am fost avocatul celor de la RMGC, eu îmi dau demisia. Au mizat pe faptul că nimeni nu a transmis la TV audierea mea în Comisia pentru Roşia Montană şi nu văd ce am spus eu acolo. Dacă cineva dă toată înregistrarea de 3 ore şi jumătate şi demonstrează, atunci eu îmi dau demisia”, a afirmat Dan Şova, la Antena 3.

Ministrul menţionează că licenţa de exploatare pe care a obţinut-o RMGC este una ”dată în bătaie de joc şi o spun cu toată răspunderea!”. Dan Şova atrage atenţia că legea are grave carenţe juridice şi mai ales grave carenţe de mediu.

”Acei oameni din Piaţa Universităţii, toţi cei îngrijoraţi au perfectă dreptate. Dar trebuie să înţelegem că noi asta încercăm prin această lege, să corectăm acele carenţe, să acoperim şi să protejăm România în orice scenariu”, a explicat Şova.

Dan Şova a afirmat că dacă legea nu este votată în Parlament, există riscul ca exploatarea să înceapă conform legii existente: ”Să ştiţi că există risul major ca, dacă pică legea în Parlament, cei de la RMGC să vină şi să spună: ok, noi avem licenţă de exploatare şi începem exploatarea pe legea existentă. Ar fi un dezastru. Asta încercăm noi acum, să refacem legea şi garanţiile pentru România”.

Ministrul susţine că licenţa pentru Roşia Montană se prelungeşte automat:"Avem o realitate juridică care spune acest lucru. Aceşti oameni au o licenţă de exploatare până în 2019. Din 2019 ei pot cere prelungiri multe. Nu este TEORETIC obligatoriu să li se dea. Dar în licenţă se prevede că licenţa se prelungeşte cu câte cinci ani, automat, la simpla cerere formulată cu 60 de zile înainte de expirarea licenţei".

Dan Şova a subliniat că fără adoptarea proiectului de lege pentru Roşia Montană, în momentul de faţă, în licenţa emisă în 1999 nu există nicio prevedere în legătură cu patrimoniul cultural, cu obligaţiile economice faţă de comunitatea Roşia Montană sau cu privire la eliminarea poluării istorice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne