Dăianu: Pentru adoptarea euro este bun un grad redus de euroizare a economiei
În perspectiva adoptării monedei euro ar fi bine ca nivelul de euroizare a economiei să fie scăzut, pentu că aceasta ar face mai eficiente mecanismele de transmitere ale politicii monetare, a afirmat luni economistul Daniel Dăianu.
"Ai nevoie de spaţiu de manevră, România are ceva spaţiu de manevră dar nu este suficient, pentru că are un grad mare de euroizare şi atunci există nişte întrebări legitime pentru noi pe care trebuie să le punem, nu să fim robii clişeelor, că noi intrăm în 2015 şi nu ne interesează gradul de euroizare. Ba ne interesează, pentru că ar fi mult mai bine pentru eficacitatea mecanismelor politicii monetare ca gradul de euroizare să fie scăzut. Putem adopta măsuri de de-euroizare a economiei? Eu cred că pot fi adoptate. Are sens să faci aşa ceva", a declarat Daniel Dăianu, în cadrul dezbaterii cu tema "Semestrul european: componentă a reformei guvernanţei economice europene", organizat de Institutul European din România.
Fostul ministru de finanţe a declarat că România are un angajament aşa cum au toate ţările, dar a menţionat că pentru a intra însă în zona euro trebuie să fie întrunite unele precondiţii fundamentale, cum ar fi să ai convergenţă reală, respectiv un nivel de productivitate care nu poate fi realizat în 2-3 ani.
"Aceasta este o fantezie, cei care spuneau că putem să intrăm în 2015, chiar să fi funcţionat bine zona euro, înseamnă că nu înţeleg ce înseamnă convergenţa reală şi nu înţeleg ce înseamnă să funcţionezi în zona euro când nu mai ai curs de schimb, mecanism de corecţie, când nu mai ai politică monetară. Presiunile sunt extraordinare. Zona euro este mai constrângătoare decât etalonul aur din perioada interbelică", a mai spus Dăianu.